Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde daha önce Danıştay tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilen Kayalar Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde değişikliğe giden şirketin aldığı 'ÇED Olumlu' kararına karşı memur emeklisi Ahmet Ali Kork'un açtığı davada, mahkeme bilirkişi keşif ücreti için 4 bin lira talep etti. Ahmet Ali Kork, organik arıcılık için aldığı 18 ay taksitli 5 bin 800 lira tarımsal destek kredisi ile bilirkişi keşif ücretini ödedi.

Senoz Vadisi'nde 2007 yılında Kayalar HES Projesi için, 'ÇED gerekli değildir' kararı alan enerji şirketi bölgede çalışmalara başlayınca, vadilerin doğal yapısının bozulacağından endişe eden yöre halkı Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Çevresel etkilerin gözardı edildiğine vurgu yapan mahkeme de, vadide havza planlaması gerekliliğine dikkat çekerek 11 Aralık 2009 tarihinde oy birliği ile bakanlık kararını iptal etti. Danıştay da, yerel mahkemenin kararını 28 Aralık 2011 tarihinde onadı.

Bu süreçte Danıştay, Senoz Derneği'nce ilgili firmanın üretim lisansı ve su kullanım anlaşmasının iptali için açtığı bir başka davayı da, 28 Ekim 2013 tarihli oturumunda karara bağlayarak anlaşmayı iptal etti. Danıştay'ın kesinleşmiş bu iki kararı ile 'ÇEDgerekli değildir' raporu, HES'in üretim lisansı ile su kullanım anlaşması iptal edilmiş oldu.

ORGANİK ARICILIK KREDİSİ İLE KEŞİF ÜCRETİNİ ÖDEDİ

Ancak şirket projede değişiklik yaparak bakanlık izniyle yeni bir ÇED süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kayalar HES Projesi için, 04 Mart 2014 tarihli ilanla, 'ÇED olumlu' kararı verdi. Bu karar, su kullanım anlaşması iptal edilen HES için verilmiş ilk karar oldu.Tema Vakfı Çayeli Temsilcisi memur emeklisi Ahmet Ali Kork bu gelişme üzerine, kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne yeni bir dava açtı ve mahkeme geçen yıl 'ÇEDOlumlu' kararını iptal etti.

Ancak Danıştay 14'üncü Dava Dairesi yerel mahkemenin bu kararını bozunca Rize İdare Mahkemesi de, bölgede keşif incelemesi yapılmasına karar verdi ve davacı Ahmet AliKork'un keşif içi 4 bin lira yatırmasını istedi. Memur emeklisi olan Ahmet Ali Kork da, daha önce organik arıcılık için başvuruda bulunduğu ve onaylanan 18 ay taksitli 5 bin 800 lira tarımsal destek kredisini alarak bilirkişi keşif ücretini ödedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork, arıcılık için önceden tarımsal destek kredilerine başvurduğunu belirterek, 'Kredi onayı çıktığı günlerde mahkemenin bilirkişi ücreti talebi içeren yazısı elime ulaştı. Ben de bu kredi ile bilirkişi ücretini ödedim. Krediyi 18 ay taksitle geri ödeyeceğim. Organik arıcılık faaliyetlerine gelecek yıl başlayacağım. Danıştay 14'üncü Dava Dairesi'nin, daha önce aynı dairenin verdiği iptal kararları ortadayken yerel mahkeme kararını bozmasını anlayamadık. İlgili dairenin, yoğunluktan olsa gerek dosyanın geçmişini yeterli inceleyemediğini düşünüyoruz. Ancak bilirkişi keşfinden sonra mahkemenin yeniden iptal kararı vermesini bekliyoruz' dedi. 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ