Çayeli’nin Madenli Beldesi’nde yürütülen arıcılık faaliyetlerine destek olmayı amaçlayan Arıcılığı Geliştirme Projesi hayata geçiriliyor. Sürdürülebilir bir gelir getirici faaliyet yaratmak amacıyla başlatılan proje, Madenli Belediyesi, Rize Arıcılar Birliği ve Çayeli Bakır İşletmeleri’nin işbirliğiyle yürütülüyor.

Madenli Beldesi’ndeki arıcılık faaliyetlerini geliştirmek ve Madenli’de gelir getirici faaliyetlere destek vermek amacıyla hazırlanan Arıcılığı Geliştirme Projesi uygulanmaya başladı. Projeye, 108 kişiden, belirlenen kriterlere göre ilk sıralarda yer alan Madenlili 40 arıcı seçildi. Madenli Belediyesi tarafından uygulanan Projenin finansmanı Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından sağlanıyor. Rize Arıcılar Birliği tarafından da projeye teknik destek veriliyor.

Proje hakkında değerlendirmede bulunan Madenli Belediye Başkanı Necip YAZICI, “Beldemizdeki gelir getirici faaliyetleri geliştirecek fikirlere yönelik Çayeli Bakır’la uzun süredir çalışıyoruz. Projenin arıcılıkta verimliliği ve kaliteli bal üretimini sağlaması durumunda Senoz Vadisi’ni de kapsayacak şekilde kooperatifleşmeye gidilebilir ve daha uzun vadeli etkiler yaratılabilir. Ben başta bu proje için finansal destek sunan Çayeli Bakır olmak üzere projeye katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Her arıcıyı kendi arılığında sürekli ziyaret etmek ve eğitimler vermek üzere Çayeli Bakır tarafından istihdam edilen Arıcılık Uzmanı Yavuz Şahin bölgenin arıcılığa elverişli zengin bitki örtüsü olduğunu vurguluyor. Arıcılık Uzmanı Şahin, yöredeki arıcılık faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Madenli’deki arıcılık faaliyetinin gelişmesi için oluşturulan bu projeyi çok değerli görüyorum. Yöre için gelir kaynağı sağlayabilecek bu proje için Artvin’in ilçelerinden yöreye uygun Kafkas arı kolonileri satın alındı. Satın alınan arılar ise Madenli’nin arıcılık konusunda yetkin kişilerinden oluşturulan bir heyet tarafından yapılan saha çalışmaları neticesinde tespit edildi. Belirlenen 40 yararlanıcının her birine 10’ar arılı kovan bağışı yapılırken yararlanıcılardan proje için nakdi katılım payı alındı. Alınan katılım payının tamamı yöredeki diğer kalkınma faaliyetlerinde değerlendirilmek üzere Büyükdere Vadisi İskan Vakfı’na aktarıldı.” dedi. Projenin devamlılığı açısından arıların hayatta kalmasının çok önemli olduğunu belirten Şahin, ilaçlama ve yemleme gibi konuları sıkı bir şekilde takip edeceklerini aktardı.

 

Editör: HABER MERKEZİ