Başbakan Yıldırım, liseye geçişte uygulanacak modelle ilgili, 'Bu seneden itibaren inşallah uygulayacağız. Bunun son şekli verildi.' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı'nda, üniversitenin yeni akademik yılının ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

Daha önce Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Milli Savunma Üniversitesi'nde akademik yıl açılışına katıldığını hatırlatan Yıldırım, 'Bugün baba ocağında, memleketimdeyim, Erzincan'dayım. Erzincan Üniversitesindeyim. Bu bana ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk veriyor.' diye konuştu.

Üniversiteleri ziyaret etmekten, gençlerle karşılaşmaktan keyif aldığını dile getiren Yıldırım, geleceğe hazırlanan öğrencilerin heyecanını görmenin, kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü söyledi.

'Ülkeyi yönetenler bazen kendilerini yenileyemiyorlardı'

Ülke nüfusunun yüzde 16,5'inin gençlerden oluştuğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Maalesef zaman zaman gençlerimizin ülke için potansiyel tehlike olarak görüldüğü yılları yaşadık. Pek çok alanda gençlerimiz yok sayıldılar, dikkate alınmadılar. Gençliğimizin geleceğe yürüyüşünü zaman zaman engellerle durdurmaya çalıştılar. Niye? Çünkü ülkeyi yönetenler, bazen kendilerini yenileyemiyorlardı, değişimi okuyamıyorlardı. Dolayısıyla gençlerden, genç fikirlerden adeta korkuyorlardı. Birçok neslimiz bu vehimler sebebiyle hayallerinden oldu. Hatırlayalım, katsayı adaletsizliği yüzünden istedikleri üniversitelere giremeyen gençlerimiz oldu. Kızlarımız, başörtüsü nedeniyle üniversite kapılarından geri dönmek mecburiyetinde kaldı.'

Yıldırım, AK Parti hükümetleri olarak gençlere ilk günden beri güvendiklerini ve inandıklarını kaydetti.

Liseye geçişte uygulanacak modelle ilgili yıldırım, şunları söyledi:

'Bu seneden itibaren inşallah uygulayacağız. Bunun son şekli verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız, uzmanlar, hocalarımızın görüşleri, toplumdaki ilgili STK'ların görüşleri dikkate alınarak bir çerçeve çizildi. Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde Milli Eğitim Bakanımız kamuoyuyla, velilerle, vatandaşlarla paylaşacak. Bu açıklandıktan sonra kamuoyundan gelecek öneriler, destekler veya eleştiriler olabilir. Bütün bunları da dikkate alarak uygulamanın son şeklini vermiş olacağız. Amacımız mevcudu kaldırırken daha iyisini, daha kolayını, daha fazla başarı ölçümünü sağlayacak bir sistem ikame etmek, yerine getirmek. Bu amaçlarla çok titiz bir çalışma nihayet tamamlanmış oldu. Ümit ederim ki bu uygulama ile beraber ortaokuldan liseye geçişlerde de yavrularımız istedikleri en güzel bölüme, okula tercihlerini yapabilmiş olsun.'

Yıldırım, 'Kısa süre önce 2018-2019 yılı için üniversite giriş sisteminde bazı yenilikler yapıldı. Bu yenilikler kamuoyunda tartışıldı, görüşüldü, gereken öneriler, uyarılar dikkate alındı, ona göre gözden geçirildi. Buradaki amaç şudur, üniversitelerimize girişte lise, ortaokullarda öğrenen, donanımlı hale gelen gençlerin emeklerinin boşa gitmemesi.' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ