27 Mayıs 1961 darbesinden sonra iktidara gelen askerlerden tartışılacak bir öneri. Vatanın bütünlüğünden endişe eden generaller Kürtleri Karadeniz'e hicretini önermiş... Ancak Bülent Ecevit raporu rafa kaldırmış..

Bülent Ecevit'in gizli arşivine ulaşan Can Dündar ve Rıdvan Akar, bu çarpıcı raporu gün ışığına çıkardı. 47 yıl sonra ortaya çıkan bu önemli ayrıntı önemli bilgiler içeriyor.

Askerlerin sorunun çözümü için görevlendirdiği DPT, 'Doğu Grubu' adı altında grup oluşturdu. Hazırlanan raporu kabul eden askeri yönetim, bunu CHP-AP koalisyon hükümetine uygulanması amacıyla gönderdi.

Tesadüf ki o rapor dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bülent Ecevit'in masasına konuldu. Ancak genç bakan önerileri arşivine kaldırarak fiiliyata geçmesine engel oldu.

Peki Ecevit'in rafa kaldırdığı bu raporda neler yazıyordu? En dikkat çeken yanı kuşkusuz 'hicret' önerisiydi. İşte o bölüm:

KÜRTLERLE KARADENİZLİLER YER DEĞİŞTİRSİN

Bölgenin, kendilerini Kürt sananlar lehindeki nüfus strüktürünü, Türk lehine çevirmek için, bölgelerindeki iktisadi şartların zorluğu karşısında başka taraflara hicrete mecbur kalan Karadeniz sahillerindeki fazla nüfusla, memleket dışından gelen Türkleri bu bölgeye yerleştirmek, bölgedeki kendilerini Kürt sananları bölge dışına hicrete teşvik ve bu hicreti finanse ederek, memleketin Türk çocuğu bulunan yerlerine iskân etmek...

 
İnternethaber  
Editör: HABER MERKEZİ