Rize İl Sağlık Müdürü Hakan Diren, Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artması nedeniyle, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla halkın sağlığı için uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Diren, bayramda şeker, şekerli besin ve et tüketiminin büyük oranda arttığını hatırlatarak, 'Sağlıklı beslemede etin sebze yemekleri ile ya da haşlanarak düşük ısıda pişirilerek tüketilmesi gerekir.' dedi.

Yağlı et tüketiminin şişmanlık, kalp-damar hastalığı, bağırsak ve mide kanseri riskini artırdığını ve orta yaş üstünde insanların eti az miktarda, yağsız ve az tuzlu olarak tüketmeleri gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Diren, 'Etler sindirimi zor olan besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir.'' diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de oldukça önemli olduğunu ve etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmesi ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Diren açıklamasına şöyle devam etti: 'Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel bağırsak parazitlerinin insana bulaşmasını da büyük ölçüde engeller. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler, kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.''

Haberler

Editör: HABER MERKEZİ