Alternatif Yaşam Alanı: Ceiba
NASA Ames ve Ulusal Uzay Topluluğu tarafından ortaklaşa desteklenen ve dünyanın her yerinden 1536 öğrencinin katıldığı Uluslararası Uzay Yerleşkesi Yarışması'nda, Kültür2000 Fen Lisesi öğrencileri dünya ikincisi oldu. Kültür2000 Fen Lisesinin 4 öğrencisi hayallerinden yola çıkarak dünya yörüngesine kurulan bir uzay istasyonu geliştirdiler. Böylece, ismini Maya geleneğine göre yeri ve göğü birbirine bağladığına inanılan Ceiba Ağacından alan yerleşim bölgesiyle dünyamızın dışında bir yaşam alanı oluşturdular.

Caiba'da yaşamın sürdürülmesi için dünyadaki yerçekimine, basınca, atmosfere sahip bir alan oluşturan öğrenciler, böylece Ceiba halkının dünyadan bağımsız bir şekilde hayatını sürdürmesini sağladılar. Güneş sistemi yok olduğunda bile, uzay istasyonunda hayatın devam etmesini sağlayan ve insanoğlunun neslinin tükenme tehlikesini ortadan kaldıran projenin tamamen özgün olduğunu belirten Proje Akademik Danışmanı Selin Tataroğlu, 'Başarımızdaki en büyük etken projenin tamamen özgün olması ve öğrenci elinden çıkmış olmasıdır. Projemizi araştırarak, sorgulayarak, kendi fikirlerimizden yola çıkarak tasarladık ve bunun için ciddi emek harcadık. Yaşam alanımızı gerçekçi olarak oluşturmaya çalıştık' dedi.

Projenin Sahipleri Ceiba'yı Anlatıyor
Projenin mimarları, Mirgül Bengisu Yıldırım, Berfin Oral, Öykü Taner, Övgü Taner hayal güçlerinden yola çıkarak tasarladıkları ve kağıt üzerine gerekli bilimsel deneyler yaparak aktardıkları uzay yerleşkesi Ceiba'daki yaşamı şöyle anlattılar:

'Su, yemek gibi insanoğlunun hayati ihtiyaçlarından güvenliğine, sağlık hizmetlerinden eğitime, ulaşıma kadar tüm yaşam ayrıntılarının nasıl sağlanacağı belirlendi. Ceiba'da çeşitli sosyokültürel yapısıyla farklı düşüncelere, geleneklere, yaşam tarzlarına ve kişiliklere sahip çıkılıyor. Bilimsel araştırmalar yapılarak uzayın keşfedilmesine olanak sağlanıyor. Böylelikle “Ceiba”lı olmak yeni bilgiler ışığında insanoğlunun gelişimini sağlayacak. Ceiba’da hayatın başlamasıyla beraber gelişmiş bilgi ve kültür seviyesine ulaşmış, idealist, yenilikçi, çağdaş, prensip sahibi, dengeli, araştırmacı, çevresini sorgulayan, sosyal bireyler yetişecek.
Böyle bir yarışmaya katılmamızın nedeni kendimize uluslar arası platformda deneyim kazandırmak ve hayalimizdeki yaşam alanını tamamen kendi tasarımımızla dünyaya sunmak istememizdir. Bu projede bize öncülük eden şey insanoğlunun uzayı, uzaydaki keşifleri ve olayları takip etmesi ve yeni şeyler öğrenme azmidir. Her geçen gün globalleşen dünyamızda bilime ve teknolojiye verilen önem gittikçe artmaktadır. Biz de yeni nesil ve yeni beyinler olarak gelişen teknolojiyle birlikte, bilimin ışığında ilerliyoruz. Bilimin sınırlarının olmadığı düşünüldüğünde hayal gücümüzün bize açacağı kapılar ile yeni ufuklara yelken açacağız. Biz de fen öğrencileri olarak yeni fikirler geliştirmek için uğraşıyoruz ve bilime gösterdiğimiz ilgiyi projemizle somutlaştırıyoruz.'

Kültür2000 Fen Lisesi öğrencileri, tasarlamış oldukları projeyi 23-27 Mayıs 2013 tarihlerinde Los Angeles/ San Diego da düzenlenecek “International Space Development Conference (Uluslararası Uzay Gelişmeleri Konferansı)”nda poster sunumu olarak tanıtacaklar.

milliyet.com.tr

 

Editör: HABER MERKEZİ