Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü’de hayatlarını birleştiren Binnur Kuş ve Ömer Günbay çiftinin düğünleri, yok olmaya yüz tutan asırlık düğün geleneklerinin yeniden canlandırılması için eski usuller ile gerçekleştirildi.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü’nde asırlar önce gerçekleştirilen köy düğünlerine benzer bir düğün gerçekleştirildi. Köyde evlenerek hayatlarını birleştiren Binnur Kuş ve Ömer Günbay çiftinin düğünleri, yok olmaya başlayan köy düğün kültürünün yeniden canlandırılması için Mekaleskirit Köyleri Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği desteği ile eski usullere uygun olarak gerçekleştirildi.

Düğün töreni, asırlar önce olduğu gibi köy meydanında yapıldı. Çifte destek olmak isteyen yakınları ve davetliler köy meydanında takı törenini gerçekleştirdi. Evinden ayrılan gelinin ardından babası kapının eşiğine bir bıçak sapladı. Bu sırada gelinin yakınları kuru sıkı silahlarla havaya ateş açtılar. Ardından gelinin kardeşi oğlu gelinin koluna girerek damat evine kadar elinde tuttuğu kırmızı şemsiye ile geline eşlik etti. Davetliler damak evine kadar toplu olarak yürüyerek çalan tulum müziği eşliğinde atma türküler söylediler.

Mekaleskirit Köyleri Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Kosanoğlu yaptığı açıklamada, “Son 15 yıldır köyümüzde köy düğünü gerçekleştirilmemişti. Kaybolmaya yüz tutan bu güzel kültürümüzü yeniden canlandırmak için bu çiftimizin düğününü köyümüzde gerçekleştirmeye karar verdik. İlk önce unutulmaya yüz tutan adetlerimizi yaşlılarımızdan öğrendik. Öğrendiklerimiz kapsamında kaybolmaya yüz tutan kültürlerimizi yeniden canlandırdık” dedi.

Damat Ömer Günbay, yok olan bir kültürü canlandırmanın ve sevdiği kişi ile evlenmenin mutluluğunu aynı anda yaşadığını belirtti.

Gelin Binnur Kuş ise yaptığı açıklamada, “Salon düğünlerinden herkesin sıkıldığını düşündük. Farkı bir düğün olsun istedik. Yol olmaya yüz tutan bu kültürümüzü yaşatmak istedik. En son köyümüzde 15 yıl önce böyle bir düğün gerçekleştirilmişti. Biz yeniden canlandırdık. Umarım devamı gelir” şeklinde konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ