İkizdere'de yürütmeyi durdurma kararı - ÇAY HABER - Yöresel Haberin NET Adresi - Rize, Rize Haberleri, Trabzon, Trabzon Haberleri, Artvin, Artvin Haberleri, Karadeniz Haber
Rize İdare Mahkemesi, İkizdere Vadisi'nde yapımı planlanan Selin 2 Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) Projesi'nin iptali için açılan davada, "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.
İkizdere DerneÄŸi BaÅŸkanı Kadem EkÅŸi, ilçenin Ilıca köyü yakınlarında bir firma tarafından yapılacak "Selin 2 Regülatörü ve HES Projesi" ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'nca "ÇED gerekli deÄŸildir" raporu verildiÄŸini, bunun üzerine yaklaşık 2 ay önce Rize İdare Mahkemesi'ne "yürütmenin durdurulması ve iptali" için dava açtıklarını söyledi.
Alınan kararın ÇED yönetmeliÄŸinin ilke ve amaçlarına aykırı olduÄŸunu savunan EkÅŸi, "Aynı bölge içinde birden çok HES projelendirilmesine karşın bütüncül bir havza planlaması yapılmamış. Yapılan çalışmaların çevreye etkileri hesap edilmemiÅŸ. Dolayısıyla uluslararası sözleÅŸmelere aykırı karar alındı. Yapılacak proje sucul canlılar ve karasal fauna üzerinde telafisi güç zararlar doÄŸuracaktır. Bu nedenle bu karar hukuka aykırı idi" dedi.
Açtıkları dava kapsamında mahkemenin Selin 2 Regülatörü ve HES Projesi için "yürütmeyi durdurma" kararı verdiÄŸini ifade eden EkÅŸi, ÅŸunları söyledi:
"Daha önce açtığımız bütün davalarda olduÄŸu gibi bu davada da haklı bulunduk. Zaten tek bir vadi üzerinde 19 ayrı HES planlanması mantıklı bir ÅŸey deÄŸil. Mahkemeler de haklılığımızı ortaya koyuyor. Bundan sonra bütün HES'lere tek tek dava açacağız. Bu çok masraflı bir iÅŸ. Ama vadimizi korumak için buna katlanacağız."