Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 60 ile 80 gram arasındaki kivinin 1,5 YTL, 80 gram ve üstünün de 2 YTL olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Rize vali yardımcısı Cengiz Karabulut ise Kivinin Rize’de çaya alternatif olamayacağını söyleyerek “Valilik olarak her zaman üreticimizin yanındayız. Bizim görevimiz bu.” derken, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce ise “Kaliteye önem verilmeli. Ürün ne kadar kaliteli olursa o kadar değeri artar” dedi.

Rize Ziraat Odası’nda kivi kooperatifleri başkanları ile Rize Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Ziraat Odası ile Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç’in katıldığı toplantıya kivi komisyoncuları da iştirak etti.

Rize Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, her zaman Rizeli üreticilerin yanında olduklarını söyleyerek “Çayın yanında diğer ürünlerin de değerlendirilmesi için valilik olarak üreticimize destek vermeye hazırız” dedi.

Çay işletmeleri Genel Müdürü Ekrem Yüce ise kaliteli ürünün pirim yaptığını söyleyerek ”Kaliteyi yakalamak önemli. Kaliteyi yakaladığınızda fiyatı peşinden gelir. Birkaç yıl önce ülkeye giren bol miktarda Çin malları belli oranda ilgi gördükten sonra artık tüketici kaliteye ağırlık vermeye başladı. Her üründe insanlarımız kaliteyi aramakta. 1989 yıllarında kurumumuzun başlattığı kivi yetiştiriciliği artık artmakta. İlimizde 2 bin 500 tonun üzerinde kivi üretilmekte. Umarım bu rakam daha yükseklere çıkar ve dünyada benzeri olmayan ilimiz kivisi de ön sıralarda yerini alır” dedi.

Rize kivi birliği başkanı Nevzat Paliç ise 3 önemli konuyu görüşmek için toplandıklarını söyleyerek “Kivi gramajlarıyla buna göre fiyat, kivi budama zamanı ve alıcı ile satıcıyı bir araya getirme amacıyla bir araya geldik. Kivi, sahil kesimlerinde 20 Kasım iç kesimlerde ise 15 Kasım’da hasat olmalı “ dedi.

Kivi üreticileri direkler konusunda çeşitli şikâyetlerde bulunurlarken Rize Tarım il müdürlüğü veya Çaykur’un kivi direği üretmesini istediler. Bu arada yapılan görüşmelerde Kivi taban fiyatının 60 ile 80 gram arasındaki ürün için 1,5 YTL, 80 gram üzerine ise 2 YTL olması kararlaştırıldı.

Tarım il müdürlüğü uzmanının Rize’deki değişik yerlerden getirilen kivilerde yaptığı ölçümlerde şeker oranlarının 3,5 ile 4,5 olduğu belirlenirken, hasada hazır kivide şeker oranının en az 6 olması gerektiği belirtildi
.

çaytv 

Editör: HABER MERKEZİ