Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, dünyanın en kaliteli kivisinin Rize'de üretildiği belirterek, Rize kivisinin, dalında alıcı bulduğunu söyledi.

Kivi tarımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Paliç, 'Dünyanın en kaliteli kivisi ilimizde üretilmektedir. Rize kivisi hem şeker oranı, hem de irilik bakımından dünyanın çeşitli yerlerinde üretilen kivilerden çok daha kalitelidir. Geçtiğimiz yıl ilimizde 4 bin ton civarında kivi üretilmişti. Bu kivilerin yüzde 80'i, 80 gramın üstünde oldu. Bu yıl ise 5 bin tonun üzerinde kivi hasadı hedefliyoruz.

Ürettiğimiz kivilerin kesinlikle pazar sorunu yoktur. Üretilen tüm kivilerimiz rahatlıkla alıcı bulmaktadır. Ülkemizde kivi tüketimi her geçen yıl artmaktadır.

Şu an ülkemizin kivi tüketimi yaklaşık olarak 30 bin tondur. Ancak ülkemizin üretimi 10 bin ton civarındadır. İlimizde ise 5 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Bu da yaklaşık 20 bin ton kivinin yurt dışından ithal edilmesi demektir. Bu nedenle üretimimizi arttırmak zorundayız.

Üretimimiz düşük olduğu için ihracat taleplerine cevap veremiyoruz. Bu nedenle tarımla uğraşan vatandaşlarımızdan kivi üretimine biraz daha önem vermelerini istiyoruz' diye konuştu.

karadeniz

Editör: HABER MERKEZİ