Bakanlar Kurulu üyelerine Köşk için tercihlerini sorduktan sonra veda eden Başbakan Erdoğan’ın perşembe günü Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer’e yeni kabineyi sunması bekleniyor. Şimdi gözler, yeni kabinede ve Gül’ün yerine geçecek isimde.

Başbakan Tayyip Erdoğan 59. Hükümet’in son Bakanlar Kurulu toplantısını yaptı. Yaklaşık 5 saat süren toplantıdan sonra gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, cumhurbaşkanı seçimini değerlendirdiklerini, görüşlerini açıkladıklarını belirtti.

Şahin, Başbakan’ın toplantıda yeni kabineyle ilgili bilgi verdiğini kaydetti; “Başbakan son toplantımız olduğunu söyledi; bir anlamda arkadaşlarımızla vedalaştı'' dedi. Şahin, bir soru üzerine Başbakan’ın perşembe günü Köşk’e çıkacağını, yeni kabine listesini sunacağı izlenimi edindiğini de kaydetti.

SEZER VETO EDERSE GÜL’Ü BEKLEYECEK

Erdoğan’ın yeni hükümeti, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e değil, yeni cumhurbaşkanına sunacağı konuşuluyordu. Ancak yeni cumhurbaşkanını belirlemek için son dakikayı beklemeyen Erdoğan, yeni hükümet için de 45 günlük süreyi beklemeyecek.
Erdoğan’ın perşembe günü, haftalık olağan toplantı için Çankaya Köşkü’ne çıkacağı ve yeni hükümeti sunacağı belirtiliyor.
Sezer’in bazı isimleri veto etmesi halinde ise, Erdoğan’ın listede değişiklik yapıp tekrar Sezer’e sunmak yerine, yeni cumhurbaşkanını bekleyebileceği kaydediliyor.

GÜL’ÜN YERİNE KİM GEÇECEK?

Bu arada, Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu üyelerine ‘veda’ etmesi de, kabinede köklü bir değişiklik yapacağının işareti olarak değerlendiriliyor. Ancak en çok merak edilen partinin ve hükümetin ikinci adamı olan Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasıyla, yerine kimin geleceği konusunda. Dışişleri Bakanlığı için AB Başmüzakerecisi Ali Babacan’ın adı geçerken, Babacan’a aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevi verilmeyeceği konuşuluyor.

Kulislerde AK Parti’deki ‘ikinci adam’ Mir Dengir Fırat’ın bu görevini başarıyla sürdürdüğüne dikkat çekilirken, kabinede bir tane ‘ikinci adam’ yerine, kurmay kadrosu olabileceği belirtiliyor. Yeni kabinede sosyaldemokrat hareketten transfer Ertuğrul Günay ve Haluk Özdalga, eski ATO Başkanı Zafer Çağlayan, eski YÖK başkanı Mehmet Sağlam’ın yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

ARINÇ ADALET BAKANI MI?

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın da kabinede yer alması beklenirken, Arınç son basın toplantısında “Benim işim ceza'' diyerek esprili bir dille Adalet Bakanlığı’nı istediğini ima etmişti.

Erdoğan’ın eski kabineden Nimet Çubukçu’yu yeni kabineye de alması, ayrıca bir başka kadın bakana daha yer vermesi de bekleniyor.

Eski kabineden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yerini koruması veya Cumhurbaşkanlığı için de adı geçen Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun bu göreve kaydırılması da kulislerde konuşuluyor.

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in ise adı TBMM Başkanlığı için geçmişti; yeni kabinede Devlet Bakanlığı’na kaydırılması bekleniyor.



NTV

Editör: HABER MERKEZİ