Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap 6 aylık bir süre acemilik yaşadığını belirterek “21 aydır Belediye Başkanıyım, ilk 6 ay acemilik dönemimdi, artık tüm konulara hâkimim ve nerede ne sorun yaşandığının bilinci içindeyim” dedi.

2014 Mart yerel seçimleri ile Rize Belediye Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Reşat Kasap acemilik dönemini atlattığını söyledi.

21 aydır Rize Belediye Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Reşat Kasap 21 Ayda üretilen, hayata geçen veya proje aşamasında ki çalışmaları ile Rize için düşündüklerini Karadeniz Gazetesi Rize Temsilcisi Mustafa Bayrak’a anlattı.

Rize'ye baskılar üzerine gelmediğini ve Rize “ye gelmekte kimse ile polemik yaşamadığını belirterek sözlerine başlayan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap kendi arzusu ve hizmet etme isteği ile Rize “ye geldiğini belirterek “ Çeşitli dedikodular bende duydum, zorla Rize’yi kabul ettiğime dair, Ben Rizeliyim ve böyle bir sorun hiç yaşamadım” dedi.

Yaşadıkça öğrendim

Kasap göreve başladığında Belediyecilik konusunda tecrübesiz olduğunu belirterek “Benim dalım farklıydı, ben bir öğretim görevlisiydim, Belediyeciliğe başladığımda elbette acemi asker gibi benimde acemilik dönemim oldu, ancak bu acemiliğim 6 ay kadar sürdü, şu an yapılan tüm projeler ve çalışmalar konusunda tüm konuları irdeliyorum.  Belediyecilik konularında artık tecrübe sahibi oldum ve her konuyu sonradan pişmanlık duymama adına araştırıyorum; zaman geçtikçe de tecrübe kazanıyorum” dedi.

Kimse bana gelmiyor

Rize “de geçmişten gelen bir alışkanlık olduğuna dikkat çeken Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap “ İlk göreve başladığımda Rize “de herkes sorunlarını benimle paylaşmak istiyordu, su arizasından imara kadar, tüm sorunlar bana getiriliyordu. Belediyecilik hizmetlerinin kamu hizmeti olduğunu ve her insanımıza hizmet etmek zorunda olduğumuz bilincini personelimize aşılayınca artık tüm personelimiz kendi görevlerini laiki ile yapmakta, artık kimse bana gelip Belediyeden sorun yaşadığını anlatmıyor. Eskiden günde 50 -60 kişi kabul ettiğim günler olurken şimdi belki 3-4 kişi özel ziyaret için bana geliyor. Belediyemizin Feceebok sayfasına girip sorunlarını sanal ortamda paylaşanlar var, ayrıca 444 50 53 hattımızda sorunlarını anlatanlar oluyor, onlara anında cevap veriliyor” dedi.

AVM “ ye karşı çıktım

Eski stadyumun yerinde yapılacak olan AVM binasına karşı çıktığını belirten Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap “ Şehrimiz dağ ile deniz arasında kalan alanda sıkışan bir kent ve büyümesi mümkün olmayan bir yer, AVM nin eski stadyum yerinde yapılması ile yoğun olan trafiğimizin daha yoğunlaşacağını biliyoruz. Bu nedenle AVM ye karşı çıktım, AVM Şirketi benden farklı bir yer istedi. Yerimiz olmadığı için yer gösteremedik, şimdi ise çevre yolunun son aşamaya gelmesi ve AVM nin yapılacağı alandan sahil yoluna yeni yollar açılması düşüncesi ile izin vermek zorunda kaldım, bana göre bu tip iş yerleri şehir merkezinde olmamalı, hatta okullar bile şehir içinde olmamalı, Başbakanımızın talimatıdır ve şehir merkezinde olan İl müdürlükleri, Bölge Müdürlükleri konumlarına göre şehir merkezi dışına taşınmalı” dedi.

 Şehir içi trafik sorununu çözmek istiyoruz

Şehir içinde belli saatlerde yoğun trafik yaşandığını belirten Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap “ Yapımı devam eden bazı alternatif yol inşaatlarımızın devreye girmesi ile şehir içi trafiğimiz rahatlayacak. Şu an sıkışan trafiğimizde fiziksel yetersizliğin yanı sıra kurallara uymama sorunu yaşanmakta. Zaman içinde bu kurallar yerleşecek, fiziksel eksiklikler giderildiğinde sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Fiziksel sorunlardan biri Salarha tüneli ve bu tünelin yapılması ile Dalyan mevkiinden sahil yoluna veya şehir merkezi yoluna giriş olmayacak. Terminal yanından başlayan Pehlivantaşı yolu ve bu yolun Dağbaşı ve Isırlık mevkiine bağlanması ile fiziksel sorunu büyük ölçüde çözmüş olacağız, artık şehrimiz Batıya veya doğuya doğru büyümek zorunda. Çevre yolunun bitmesi ile birlikte şehir merkezinin bu çevre yolunun çevresinde olacağını düşünüyorum” dedi.

Planlar yapıyoruz

Şehrin büyümesi, trafik sorununun çözümü üzerlerinde plan ve projeler yaptıklarını belirten Kasap       “ Şehri nasıl, ne tarafa büyüteceğimizin plan ve projelerini yapıyoruz. Artık her şey plan ve projeler üzerinde, ekip olarak bu konularda çalışmalarımız var. Meydan projesi sanırım Şubat veya Mart ayında başlar. Sağlık ocağının taşınması ile birlikte meydana kazmayı vuracağız.  Hemşerilerimiz belli bir dönem sıkıntı yaşayacak ancak sıkıntısız sorun çözümü mümkün değil” dedi.

Minibüs hatları birleşecek

Şehir içi minibüs hatlarını birleştireceklerini belirten Kasap “ Gündoğdu ve şehir içi minibüs hatlarının birleşmesi için çalışmalarımız var. Alipaşa”dan Gündoğdu ”ya kadar olan tüm minibüs hatları birleştirilecek, bir kısmı hizmete giren Çevre yoluna bazı minibüsler aktarılacak” dedi.

Taksi durakları kalkacak

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap şehir içindeki tüm taksi duraklarını kaldırmak istediklerini belirterek   “ Avrupa sistemi getireceğiz. Gündoğdu’dan Çiftekavak”a kadar olan tüm taksi duraklarını depolama sistemi ile çalıştıracağız. Şehir içinde oluşturacağımız çağrı merkezleri ile taksiler çağrılacak ve şehir içinde ki trafik yoğunluğu azaltılacak” dedi.

 Proje kalem ucuyla gider….

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap 2017 İPA projesi ile tüm şehir içi şebekeyi yenileyeceklerini belirterek” Proje kalem ucuyla gider, kazma vurulursa işin yüzde 50 si bitmiş demektir. Önce kalem çalışacak sonra kazma” dedi.

2017 Yılında İPA projesi ile eski olan şehir içi su hattının yapılacağını belirten Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap “ Öncelikle depolarımızın bulunduğu alanlar bizim olmalı, Bir iki yerde yeri bizim olmayan depolarımız var, bu konuda depo yerlerinin bulunduğu yer sahipleri kolaylık gösterdi. Her yıl 3 bin su arızası gidermek zorunda kalıyoruz. Bu da demek ki günde 10 su arizası oluşmakta. Geçmişte yapılan hataların bedellerini halkımız ödüyor. 6-7 mahalle su şebekesinin vanası tek yerde ve bir mahallede arıza olduğunda 7 mahallenin suyunu birden kesmek zorunda kalıyoruz. Bazen ise pey der pey yenileme çalışmalarımız oluyor. Bununla birlikte ürettiğimiz projelerin halkımız hemen hayata geçmesini istiyor. Bu kolay değil. Önce kalemden çıkacak olan proje hayata geçmesi için kalemin işinin bitmesi gerek, kalem işi bittikten sonra işin yüzde 50 lik bölümü bitmiş demektir” dedi.

Zorluk çıkartmıyorum

Ruhsat konusunda kimseye zorluk çıkartmadığını belirten Kasap “ Kanunları sonuna kadar zorlayarak kimseye zorluk çıkartmıyorum. 2004 yılından önce inşaatları yapılan ve iş yeri olarak kullanılan yerlere ruhsat verme hakkı belediye başkanlarına bırakıldı, ben ayrım yapmadan her gelene ruhsat verdim. Seçim sürecinde benden ruhsat konusunda talepler olmuştu,  zorlandığımız yerler var, bunların resmi hale gelmesini istiyoruz” dedi.

300 e yakın kiracımız var

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap Rize ”de 300 e yakın kiracıları olduğunu belirterek “ Kiracılarımızın yüzde 90 ini bir yıldır kontrol altına aldık. Kiraya oturan uzun yıllar oturmasının rahatlığı ile Belediyeye ait iş yerlerini kendilerinin biliyorlardı. Kimisi kira verirken uzun yıllar kira vermeyenler vardı.  Kira borcu olanlara tahliye ettik ve onları yeniden ihaleye sokmadık. Kira gelirlerimiz yıllık olarak 1,5 milyon arttı. Her yıl 7 milyon dolayında kira bedeli almaktayız” dedi.

1 Gecede konuyorlar

Sahil üzerinde yaz aylarında yoğun bir insan akımı olduğunu belirten Kasap “ Sahil bizim aynamız ve bu aynaya baktığımızda Rize’yi görmemiz gerek, maalesef sahil üzerinde bir gecede konanlar var, biz kaldırıyoruz onlar başka bir gece yine konuyorlar. Bu tip olaylar ülke genelinde her yerde olmakta, yaz aylarının bitmesi ile hepsini oradan kaldırdık” dedi.

RİZE 3 BİN DÖNÜM KAZANACAK

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap Çiftekavak ile Engindere arasında 3 bin dönümlük bir alanın doldurulacağını belirterek “ Bu dolgu Ekrem Orhon ”un dolgusundan daha fazla olacak, bugün Ekrem Orhon”u nasıl dolgu çalışması ile anıyorsak ileride ben öyle anılmak istemem. 30-40 yıl sonra Rize vizyonu ile anılmak isterim” dedi.

Mavi Şehir projesinin Çevre ve Şehircilik bakanlığınca onaylandığını belirten Kasap “ 1-2 nokta unutulmuştu onları ekledik ve proje askıdan inerek sürecini tamamladı. Cumhurbaşkanımızın desteklediği sahil projesi Rize’nin 30-40 yıl sonra ki vizyonunu belirleyecek. Rize yeniden dizayn ediliyor. Rize 3 bin dönüm bir alan elde edecek, bu Ekrem Orhon “un dolgu yaptığı alanın iki katına denk geliyor. Dolgu işi ile anılmak istemem o rekor merhum Ekrem Orhon’a ait olmalı, ben Şehri yeniden yapılandıran başkan olarak anılmak isterim. Mavi Şehir projesinde tarihsel, kültürel dokulara ağırlık vereceğiz. Betonsuz taştan ve ahşaptan oluşan geleneksel yerel mimarilere ağırlık vereceğiz” dedi.

Deniz sitesi yıkılacak

Deniz sitesi ile Eski Müftülük sitesinin yıkılacağını belirten Kasap “ Bu bizim birinci önceliğimiz, bu alanda belediyemizin de arsası bulunmakta ve bu alanı kentsel dönüşüm içine alarak yıkacağız, en kısa sürede bu projeye başlayacağız. Burada tehlikeli bir durum var ve binaların oturulmaz hale geldiğini biliyoruz” dedi.

Alışkanlıklar değişmiyor

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap bir toplumun gelişmesinin engelli insanların toplum içinde hareket halinde olmalı, toplum içinde engelli insanlar rahat hareket edemiyorsa o toplum da sorun var demektir. Rize “de maalesef yaya kaldırımlar esnaflar tarafından işgal edilmekte, bunlar ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Engelli insanlarımız için yollar yaptık. Maalesef engelli insanlarımız için yaptığımız yerlerde işgaller var, bunu zaman içinde çözeceğiz. Tekerlekli insanlarımız yaya kaldırımında rahat yürüyebilmeli” dedi.

Estetiğe önem veririm

Şehir içinde bazı estetik çalışmalar yaptığını belirten Kasap “ Büyük veya küçük projeler yürüten belediyeler sosyal alanda da bulunmalı,  Şehir merkezinde tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan bazı projeler yaptım ve halk tarafından beğenildi. Bu tip çalışmalarımız olacak. Ayrıca Tabela yönetmeliğini değiştirdik ve meclisten çıktı, artık çirkin görüntü veren tabelalara izin vermiyoruz. Yeni ve modern tabelalar olmalı” dedi.

taraf53.com

Editör: HABER MERKEZİ