Hazırlayan: Nejat KIRBULUT/BursaHakimiyet 

Türkiye’nin en doğusundan; Van’dan Bursa’ya atandığında iki şehir arasındaki yaşam ve kültür farkı, Vali Karaloğlu’nun insana yaklaşımında bir değişiklik yaşatmamışa benziyor. Van’dan kendisi gelmeden önce namı gelmişti. Kısa sürede kendisinden önce yürüyen namının hakkını verdiğini gördü Bursa ahalisi. Samimi devlet adamı Vali Karaloğlu, kısa sürede şehri tanıdı, insanının nabzını tuttu ve Bursalı oluverdi. Onun Bursalı oluşunun en büyük kanıtı şu sözleri olsa gerek:  Uluşehri, Bursa’yı anlatabilmek için, belki de büyük bir edip, bir şair, mütebahhir bir tarihçi olmak gerekir. Yazık ki, ben ne bir edip, ne bir şair, ne de tarihçiyim. Söyleyeceğim her söz, ancak denize düşen damla hükmündedir.   

‘GÖNÜLLÜ VALİLİK’

İşte böylesine nice edip, şair, mütebahhir ve tarihçiye taş çıkartacak cümlelerle anlatıyor şehrini, Bursa’sını. “Bursa Osmanlı’yı kuran şehirdir. Osmanlı’nın dibacesidir. Osmanlı’nın cihan hakimiyeti mefkuresi burada toprağa düşmüş, burada filizlenmiştir. O mefkure, bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak ulu bir çınara dönüşmüştür” sözleriyle de bu ulu çınarın can damarı olan bir Valinin görevinin bilincinde olduğunu görevden çok gönüllülük esasıyla hizmet verdiği bir Bursa şekilleniyor.



KALEMİNDEN BURSA

“Hepimiz, dünyayı geziyoruz. Tokyo’dan, New York’a; Kazablanka’dan Bakü’ye, Londra’dan Şam’a... Amsterdam’dan, Tahran’a... Dünyanın birçok ülkesinde, incelemeler yapmak fırsatını buldum. Açık bir hava müzesi olan ülkemizin dört bir yanını karış karış gezdim.  Her birinin ayrı bir güzelliği, kendine mahsus değerleri var. Bursa ise; tarihiyle, doğasıyla, kimliğiyle, kişiliğiyle başka bir şehir... Öyle ki, güzelliği; şiirlerle, şarkılarla bestelenmiş. Tarihi; ağıtlarla, türkülerle dile gelmiş. Bursa; yeryüzünde hala ‘şehir’ kimliğini koruyan ender şehirlerden biri. Binlerce yıldan beri işlenerek,  Türk - İslam medeniyetinin zarif bir pırlantası, baştan başa bir üslup, bir sanat eseri.

YAŞAMIN İDRAKİ BURSA

Bursa’yı; bu kadar özel kılan şey bana göre; Bursa’nın; yaşamı idrak ediş biçimi, zaman ve mekan ahengidir. Sizi, bir tablonun hem ressamı, hem deseni, hem ışığı haline getiren, algılar, duyumsayışlar, kavrayışlar dünyasıdır. Bu şehrin; meydanları, ulu mabetleri,  sinesinde yatan misafirleri, dağları... hatta ağaçlarına varıncaya kadar... Anlatacak hikayesi,  terbiyesi, gün görmüşlüğü vardır. İyi dinlersek, Ulucami’nin anlattıklarını duyumsayabiliriz. Hanlar Bölgesi’nin dilini, Cumalıkızık’taki sükûneti, İznik’teki tevazuyu, Uludağ’daki heybeti... iyi okursak,  bütün bir medeniyetimizi hülasa eden Bursa’yı kavrayabiliriz. Ahmet Hamdi Tanpınar Beş Şehir’de, Bursa’da bildiğimiz zamandan başka paralel bir zamandan bahseder. Yani, Bursa’da zaman bile, kendine mahsus bir ritimle akar. Soyut bir kavram olmaktan çıkar, elle tutulur, gözle görülür hale gelir.

MASALDAN MODERNİZME 

Vali Münir Karaloğlu yazısında Bursa’daki amacını şöyle sıralıyor: Bursa’yı, bütün dünyaya ilham verecek kudretteki bir şehri, tanıma, kavrama ve duyumsama çabasıdır. Evvel zaman masalından, modern bir anlatıya dönüşen Bursa’yı; kendi kimliğiyle, dokusuyla, vakarıyla geleceğe taşıma arzusudur. Belki de Tanpınar’ın bahsettiği o paralel zamanı keşfetmektir.  



MAKAMINDA BULMAK ZOR

Vali Münir Karaloğlu’nu makamında yakalamak oldukça zor. Haftanın belirli günlerinde sadece imza atmak ve konuklarını ağırlamak üzere valilik binasında bulunuyor. Acil imza gerektiren durumlarda ise imza defteri kendisine getiriliyor. Zamanın tümünü sahada, Bursa sokaklarında, Bursalılarla temas halinde geçiren Karaloğlu, bürokratlarını da peşinden sürüklüyor. Olası eksiklik/aksaklık anında gideriliyor. Bürokratları ile olan haftalık toplantılarını 2 katına çıkaran Bursa Valisi, hantallığıyla meşhur bürokraside vites yükseltmiş
oldu.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa ziyaretinde şunları ifade etmişti: 'Bursa, gelişmenin, kalkınmanın büyümenin manasını çok iyi bilen bir şehrimiz. İnşallah, İstanbul-İzmir otoyolu, Bursa-İstanbul Körfez Köprüsü 2016 Mart ayında trafiğe açılacak. Böylelikle Bursa-İstanbul 45 dakikaya inecek.' 



HEDEF YÜZBİN FİDAN

Vali Karaloğlu: 'Özellikle son 10 yılda yapılan önemli ormancılık faaliyetleri ile son on yılda 2 milyar 800 milyon fidan toprakla buluşturuldu' dedi. Orman Haftası dolayısı başlatılan Gönül Elçileri Projesi kapsamında düzenlenen törenle Ovaakça'da oluşturulan Bereket Ormanı fidanla buluştu. Karaloğlu, ülke genelinde eşzamanlı oluşturulan bereket ormanlarına 100 bin fidanın toprakla buluşturma hedefi olduğunu belirtti.



BAYAN KARALOĞLU DESTEĞİ

BUİKAD (Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği), '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' arifesinde, Bursa da’ki başarılı kadınları, düzenlediği etkinlikle ödüllendirdi. Törene Vali Vekili M.Vedat Müftüoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun eşi ve Gönül Elçileri projesinin 'Ulu şehir' koordinatörü Sevim Karaloğlu’nun yanı sıra çok sayıda başarılı 'Bursalı İş Kadını' katıldı. 7 farklı kategoride gerçekleşen ödül töreninde, 'İş Yaşamında Kadını Destekleyen Kamu Kurumu' ödülünün sahibi olan 'Gönül Elçileri' adına konuşan Sevim Karaloğlu da:' Cumhurbaşkanımızın Değerli Eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen 'Gönül Elçileri' projesinin Bursa ayağında 3 ayrı ekiple, 2014 yılının başından beri özveriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. 



SOSYAL MEDYA FENOMENİ

Yüksek çalışma temposu  ve esprili kişiliğiyle nevi şahsına münhasır bir devlet adamı olarak tanınan Karaloğlu, aynı zamanda tam bir sosyal medya uzmanı. Sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını genellikle kendisi yönetiyor. Karaloğlu gençler arasında tam bir fenomen, takipçileri bu mecralarda kendisine ‘Vali abi, makam aracınla gezebilir miyim, kar çok yağıyor okulu tatil eder misiniz’ gibi cümlelerle sesleniyor.



‘KAHRAMANIM SENSİN’  

Bursa'da, devlet himayesindeki çocuklar, kendilerine rol model olacak çeşitli meslek gruplarındaki insanlarla bir araya gelerek, geleceklerini şekillendiriyor. Vali Karaoğlu, 'Yetim çocuğuna sahip çıkan anneler bizim için çok mühim. Biz devlet olarak bu çocuklara elimizden gelen her imkanı sunuyoruz, fakat hiçbir zaman annenin evladına baktığı gibi olamaz' dedi.


Öğretmen Sevim Hanım eşi Münir Karaloğlu’nu projelerinde yalnız bırakmıyor. Kendisi de yetim çocuklar, kadınlar ve engelliler üzerine projeler üretiyor. Yoğun iş temposu nedeniyle genellikle sahada buluşuyorlar.


Münir Karaloğlu kimdir?

1964 yılında Rize Çayeli Kaptanpaşa´da doğdu. İlkokulu Kaptanpaşa´da, ortaokul ve lise tahsilini Rize İmam Hatip Lisesi´nde tamamladı. 1985’te üniversite eğitimi için baba ocağından ayrıldı. 1989’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1990’da kaymakam adayı olarak mesleğe başladı. Adaylığı sırasında 8 ay İngiltere’de kamu yönetimi alanında çalışmalar yaptı. 1994 yılında Kırıkkale-Karakeçeli Kaymakamı 
olarak görev yaptı. 
Sırasıyla:
1996-1998  : 
Şanlıurfa-Harran Kaymakamı,
1998-2000  : 
Yozgat-Çekerek Kaymakamı,
2000-2002  : 
Tokat-Reşadiye Kaymakamı,
2002- 2003 : Kırklareli Vali Yardımcılığı,
2003-2004 : İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri (Başbakan Danışmanı) 
görevinde bulundu.
10.06.2004 – 14.06. 2009 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Aynı dönemde Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası’nın (YERELSEN) kurulmasına öncülük etti. Mayıs 2009’a kadar sendikanın genel başkanlık görevini sürdürdü. 
02.06.2009 – 02.08.2013 yılları arasında 
Van Valiliği yaptı.
02.08.2013’te Bursa Valiliği’ne atandı. Kırgızistan Cumhuriyeti’nin köklü üniversitelerinden Mahmud Kaşgari Barskani Doğu Üniversitesi’nden 'Fahri Doktora' unvanı bulunan Karaloğlu, yüksek çalışma temposu, zekası ve esprili kişiliğiyle nevi şahsına münhasır bir devlet adamı olarak tanınmaktadır. Öğretmen Sevim Hanım’ın eşi, Meral Su ile Elif Meva’nın babasıdır. 

 

Editör: HABER MERKEZİ