Artvin’in Borçka İlçesi’nde Aralık Deresi'nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle 6 dönümü yok olan Karagöl’ün 30 metre olan derinliği de yaklaşık 8 metreye indi.
 
Karagöl’ü kurtarmak için hazırlanan ve ihalesi yapılan proje ile alüvyonların dolması engellenecek, gölün eski doğal güzelliğine kavuşturulması için çaba harcanacak.
 
Borçka Tabiat Parkı’nda yer alan ve bin 800’lü yıllarda Aralık Deresi'nin, oluşan heyelan sonucu önünün kapanmasıyla oluştuğu bilinen Karagöl, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Son yıllarda Aralık Deresi'nin taşıdığı alüvyonlarla dolan gölün yaklaşık 6 dönümü yok oldu, 30 metre olan derinliği 8 metreye düştü. Karagöl’ün alüvyon tehdidine karşı önlem alınmaması halinde yok olma riski üzerine harekete geçe Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’inci Bölge Müdürlüğü, Karagöl’ü kurtarmak için eylem planı hazırladı. Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Karçal Dağı eteği ile Aralık Deresi üzerinde ağaç ve taşlarla yapılacak özel menfezlerle gölün alüvyonla dolması engellenecek. İhalesi yapılan proje için önümüzdeki günlerde çalışma başlatılacak.

BÖLGE HALKI KARAGÖL’Ü KORUMAKTA KARARLI

Karagöl’ü korumak için yöre sakinleri de yoğun çaba harcıyor. Göl kıyısında tesisleşmeye karşı çıkan vatandaşlar gölü çevreleyen uzak alanlarda görüntü kirliliği oluşmaması için yapılaşmama kararı aldı. Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği üyesi Emre Atan, ziyaretçi sayısının her yıl artış gösterdiği Karagöl’ü korumak için büyük çaba harcadıklarını belirterek, “Göl çevresinde yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmiyoruz. Göl kıyısında yürüyüş yolları bile en doğal şekilde yapılacak. Doğayı bozacak hiçbir girişime müsaade etmeyeceğiz. Karagöl ve çevresi bütün doğallığı ile kalacakö dedi.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal güzelliği ile öne çıkan yerlerin başında gelen Borçka Karagöl Tabiat Parkı, DHA tarafından havadan görüntülendi. Eşsiz güzellikleri barındıran göl çalışmaların başlatılmasının ardından doğa turizmi için daha da cazip hale gelecek. Karagöl yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

Muhammet KAÇAR-Ali AKSOYER / ARTVİN (DHA)
 

 

Editör: HABER MERKEZİ