Karadeniz’in Suç Oranı Ortalamanın Altında - ÇAY HABER - Yöresel Haberin NET Adresi - Rize, Rize Haberleri, Trabzon, Trabzon Haberleri, Artvin, Artvin Haberleri, Karadeniz Haber
CNBC-e Business dergisi, 81 ilin notunu verdi. 'YaÅŸanabilirlik Karnesini' listenin en yüksek notu baÅŸkent Ankara’nın oldu. Ankara’yı geçen yıla göre 6 basamak birden yükselen Antalya takip etti.
CNBC-e Business dergisi, 81 ilin “yaÅŸanabilirlik karnesini” çıkardı. Listenin başında son dört senedir birinciliÄŸi kimseye kaptırmayan baÅŸkent Ankara yer aldı. Ankara’yı geçen yıla göre 6 basamak birden yükselen Antalya takip etti. Geçen yılın 5’incisi mega kent İstanbul ise bir basamak gerileyerek listenin 6’ncı sırasındaki yerini aldı.
Bu yıl dördüncüsü hazırlanan listede, altı ana baÅŸlık altında toplanan 37 alt baÅŸlığa göre yapılan deÄŸerlendirmeler sonucunda 81 ilin yaÅŸanabilirlik 2010 notları ortaya çıkarıldı. “Türkiye’nin YaÅŸanacak Åžehirleri 2011” araÅŸtırmasına göre, ilk sırayı 59.06 karne notu ile dördüncü kez liste başı olan Ankara aldı.
CNBC’YE GÖRE ANKARA EKONOMİ ALANINDA BİR NUMARA!
Geçen yılında ilk sırasında bulunan Ankara ekonomi, eÄŸitim alanlarında da listenin ilk sırasında yerini aldı. Ankara saÄŸlık alanında, 2’nci, güvenlik alanında 35’nci, kent hayatı açısından 61’inci, kültür sanat açısından 4’üncü sırada bulundu.
Ankara’yı geçen yılın 8’incisi Antalya takip etti. Antalya’nın yaÅŸanabilir karnesindeki notu 54.31 olarak belirlendi. Antalya ekonomide 6’ncı, eÄŸitimde 11’inci, saÄŸlıkta 10’uncu, güvenlikte 24’üncü, kent hayatında 1’inci ve kültür sanatta ise 7’nci sırada yerini aldı.
Son iki yılın ikincisi EskiÅŸehir bir basamak geriledi. Listenin 3’üncü sırasında bulunan EskiÅŸehir’in yaÅŸanabilirlik karnesindeki notu 52.20 oldu. Kültür sanat alanında liste başında bulunan EskiÅŸehir ekonomide 10’uncu, eÄŸitimde 4’üncü ve saÄŸlıkta 9’unCu sırada bulundu. Kent hayatında listenin 2’nci sırasına oturan 2010 yılının Avrupa Kültür BaÅŸkenti seçilen İstanbul kültür sanat sıralamasında listenin 5’inci sırasında yerini aldı.
SUÇ ORANI EN YÜKSEK KIRIKKALE
İllerin suç oranlarına bakıldığında suç oranı en yüksek olan ilin Kırıkkale, en düÅŸük olduÄŸu ilin ise Çorum olduÄŸu tespit edildi. Kırıkkale’de nüfus sayısı 276 bin 647 olurken 2010’da 8 bin 639 suç iÅŸlendiÄŸi görüldü. Bunu 203 bin 741 nüfus ile 5 bin 996 suç iÅŸlenen Yalova ve 187 bin 758 nüfus ile 5 bin 171 suç iÅŸlenen Bartın izledi. Suç oranı en yüksek olan diÄŸer iller ÅŸöyle:
Genel yaÅŸanabilirlik alanında listenin 11’inci sırasında yer alan Çorum suç oranı en düÅŸük olan il oldu. Çorum’u sırasıyla ÅŸu iller takip etti:
“AÄŸrı, Mardin, Şırnak, Siirt, Bingöl, Sakarya, Van, MuÅŸ, Trabzon.”
KARADENİZİN SUÇ ORANI ORTALAMANIN ALTINDA
37 yaÅŸam kriterinden en yüksek puanı toplayan 20 ÅŸehirden 8’inin Karadeniz Bölgesi’nden çıktığı belirlendi. En yüksek puanı toplayan 8 il ÅŸunlar:
“Trabzon, Bolu, Artvin, Sinop, Çorum, Zonguldak, Rize, Samsun.” Ayrıca, Karadeniz illerinin neredeyse tamamının suç oranı Türkiye ortalamasının altında yer aldı.(İnternethaber.com)