DOĞU KARADENİZ

Trabzon’da, yaklaşan bayram öncesinde geleneksel ev baklavaları hazırlıkları başladı. Özel ince yapısıyla ve bol Karadeniz fındığıyla dikkat çeken ev baklavasının, bayram sofralarının en önemli ikram ürünü olmayı geleneksel olarak bu bayramda da sürdüreceği ifade edildi.
Ayrıca ’beton helva’ olarak anılan ve bayramın yanı sıra diğer günlerde de büyük rağbet gören tahin helvası, bayram sofralarındaki yerini alacak.

 

 

 

Rize’de, genellikle lahana sarması, turşu tava ve kara lahanadan yapılan yöresel yemekler bayram sofralarının demirbaşı olurken, bu yemeklere, yöreye özgü olan ve kokulu kara üzümden yapılan 'pepecura' tatlısı eşlik ediyor.

Giresun’da, Özel günlerin en önemli yöresel yemeği 'samatsa' pişirme hazırlıkları şimdiden başladı. Samatsa, mısır unu, süt ve kokulu kara üzüm pekmezinden yapılıyor. Bayram için imece usulü baklava açmaya da başlayan Giresunlular, fındıklı kabak, elma tatlısı, kara lahana ve üzüm asması yaprağı sarması yapmak için alışverişlerini hızlandırdılar.

Gümüşhane’de de bayram namazından sonra bayramlaşmaya gelenlere ikram edilen börek ve erişteler için yufkalar açılıyor.

Bayram kutlamalarına gelenlere, undan yapılan helvanın yanı sıra yufkayı rulo haline getirdikten sonra, tereyağında kızartarak, üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla yapılan börek de konuklara ikram ediliyor.

Her gün bir evde toplanarak imece usulü tatlılar yapan Artvinli kadınlar, burma tatlısı, mekik tatlısı, laz böreği, baklava, yalancı sarma ve su böreği yaparak bayrama hazırlanıyorlar.

Özellikle sahil yerleşim yerleri olan Hopa ve Arhavi ilçeleri ile Kemalpaşa beldesinde ev kadınları meşhur laz böreği açıyorlar.

 


 

ZONGULDAK’TA UĞMAÇ ÇORBASI

Zonguldak’ta yöresel yemekler kent merkezlerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da Ramazan Bayramı’nda özellikle kırsal kesimlerde hazırlanan beyaz baklava, mısır keşkeği, yağlı hoşaf, sirkeli köfte, pelvaza, ekşili köfte, kabak gözlemesi ve uğmaç çorbası bayram sofralarını süslemeye devam ediyor.

Su böreği, kabaklı börek, bazlama, çizleme, kömeç ekmeği, tarhana çorbası, pide türleri, malay, cevizli ev makarnası ve mısır ekmeği gibi yiyecekler yörenin unlu ürünlerden yapılan yemekler arasında bulunuyor.

Bölgede bayramların geleneksel tatlısı beyaz baklava, yumurta, yoğurt, süt, margarin, ceviz içi, nişasta, un ve limonun yanı sıra şeker, su ve tuz kullanılarak yapılıyor.

KARABÜK’ÜN VAZGEÇİLMEZİ HOŞMERİM

Karabük mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda saptanan 100’den fazla yemek çeşidi, özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı gibi özel günlerde özenle hazırlanarak sofralarda yerini alıyor.

Perohi, gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, ev makarnası, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim ve haluşka kente sofraları süsleyen yöresel yemekler arasında bulunuyor.

Her zaman taze satılan helva çeşitleri ile fındıklı, fıstıklı, güllü ve safranlı çeşitleri bulunan Safranbolu lokumları da bayramlarda evlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Geleneksel yemeklerden perohi, un, su, yumurta ile hazırlanırken, höşmerim için un ve yumurta harmanlanıp, pembeleşinceye kadar yağda kavruluyor. Ocaktan inmesine yakın içine dövülmüş ceviz konularak biraz daha kavrulup bir kaba alınarak üzerine ılık şeker şurubu konularak servis yapılıyor.

BARTIN’IN PİRİNÇLİ MANTISI

Kentleşme sürecinin beslenme kültürünü de değiştirdiği, geleneksel mutfağın hemen hemen unutulmaya yüz tuttuğu Bartın’da da yöresel yemekler bayram gibi özel günlerde sofralardaki yerini alıyor.

Geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balığın beslenmenin temel noktalarını oluşturduğu kentte, pirinçli mantı, yumurtalı ısbut, pumpum çorbası ve tatlı olarak kabak burması bayram da ikram edilen yiyecekler arasında ilk sırayı alıyor.

Bayram tatlısı olarak ikram edilen kabak burması un, yumurta, tatlı kabak, ceviz içi, margarin, şeker ve yarım limon kullanılarak yapılıyor.

SAKARYA’DA İNCİR UYUTMA TATLISI

Sakarya’da bayrama özgü yöresel yemek ve tatlılar arasında, ilçelere göre değişen alışkanlıklara rağmen keşkek, dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre tatlısı, lokum ekmeği ve incir uyutma tatlısı yöresel yemek ve tatlılar olarak bayram sofralarını süslüyor.

Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan mutfağıyla tanınan Sakarya’da vezir parmağı, kemalpaşa tatlısı, şambaba, şekerpare, tel kadayıf, güllaç ve sütlacın yanı sıra, incir uyutması, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, kıvrım baklava taraklı da sofralardaki yerini alıyor.

İncir uyutma tatlısının tarifini ev hanımı Kadriye Güven (67) şöyle anlattı:
'Önce inciri bir tabağa küçük küçük doğrarız. Daha doğrusu dörde bölebiliriz. Yapacağımız miktara göre sütün miktarını ayarlayıp ayrıca kaynatırız. Şekerini ilave ettikten sonra incirlerin üzerine dökeriz.

Daha sonra tabağın ağzını kapatarak sobanın kenarında bir beze sararak yaklaşık 5 saat bekletiriz, yani uyuturuz. Böylelikle incir uyutması servise hazır hale gelmiş olur.' Kaynarca yöresinde bayramda konuklara ikram edilecek yemeklerin başında, ilçeye özgü tadıyla dartılı keşkek geliyor.

Sütün kaymağının biriktirilip kızartılmasıyla elde edilen dartı, keşkek ve yemeklerde sos olarak kullanılıyor.

Bayramı bayram yapan tatlı ve yemek hazırlıklarını, gelen misafirlere yapılan ikramlarla yaşanan yorgunlukları, 'eline sağlık' diyen mutlu yüzler unutturur. Ayrı bir beceri ve zaman isteyen yöresel yemekler daha bayram öncesinde misafirlerin yüzleri gülsün diye üşenmeden yapılır.

haber1

Editör: HABER MERKEZİ