Giresun Kültür Turizm İl Müdürü Emin Yılmaz, Giresun'daki yaylaları aktif hale getirmek için şu an bir faaliyet gerekmediğinin çünkü küresel ısınma nedeniyle yaylaların kendiliğinden aktif hale geldiğini söyledi. Yaylaların altyapı sorununun giderilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, 'Yerli ve yabancı turist için altyapı sorunu gerçekten önemli. Altyapı dediğimizde akla ilk olarak yol, kanalizasyon ve konaklama geliyor. Şu anda tüm yaylalarımızda özellikle turizm merkezi ilan edilen Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarında altyapı çalışmaları devam etmekle birlikte sona yaklaşıldı. Kümbet Yaylası'nın yolu tamamen asfaltlanmış, kanalizasyon işlemleri bitmiş ve yerleşim planı yapılmıştır. Ayrıca Kümbetteki Koçkayası tesislerinin açılmasında sona gelinmiştir. Bektaş'ta henüz kadastro tamamlanmadığı için kayak turizmi açısından bir netice elde edemedik. Ancak bu bölgemizin destekleyici yekün teşkil etmesi ve potansiyel oluşturması açısından turizm merkezi ilan edilmesi düşünülmektedir. Ayrıca Bulancak'ın Paşakonağı ve Eynesil-Giresun arasındaki Sis Dağı yaylaları da turizm merkezi ilan edilmesi aşamasına getirildi. Bunların dışında Bektaş-İnişdibi yol arası ile Giresun-Kulakkaya arasındaki yolda da asfaltlama çalışmaları KÖYDES kapsamında devam etmektedir. Hedefimiz 2007 sonuna kadar bu çalışmaların bitmesidir. Ancak bu sayede yaylalar aktif hale gelebilir.' dedi. Giresun'daki tüm yaylaların kısmi kadastrodan geçtiğini ifade eden Yılmaz, yaylaların bir yekün teşkil etmesi açısından destekleyici, dış turizmi açısından ise değerlendirmeye alındığını ve bu yönde çalışmalar olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz'deki yaylaların tek bir yolla birleştirilmesi projesinden de bahseden Kültür Müdürü Yılmaz, 'Şu an yaylalar arasında birleştirici bir yol var. Ancak bu yollar istenilen düzeyde değil o nedenle yapılacak yeni yol ile yaylalar büyük bir hareketlilik içerisine girecektir. Bu yönde çalışmalar şuan proje aşamasında devam etmektedir. Ordu Bolaman'dan başlayıp; Çambaşı, Paşakonağı, Karagöl Yaylası, Bektaş, Kulakkaya, Kümbet, Gölyanı Obası, Karadoğa ve Sis Dağı bu bağlamda yaylaların birleştirilmesiyle ve aralarında bağlantının sağlanması nedeniyle yaylalara giden yollar kısalmış olacak ve böylece bölgeye gelen turistler yaylaların hepsini kısa bir sürede gezebilecek. Şuan bu söylediklerimiz proje aşamasında ancak yaylalarımızın sahille olan bağlantılarında iyileştirme çalışmaları tamamlanmak üzere.' dedi.

Güney sahillerin küresel ısınmayla çok sıcak olmasından dolayı Karadeniz'deki sahillerin ve ormanlık alanların kıymete bindiğini vurgulayan Yılmaz, Karadeniz'e gelen turistlerin çoğunluğunun yaylaları gezmeye çıktığını, aynı zamanla küresel ısınmadan dolayı Karadeniz sahillerinin de tercih edileceğini kaydetti.

zaman

Editör: HABER MERKEZİ