Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde ilki gerçekleşen mitral kalp kapağının kapalı tamir yöntemi ilk hastada başarıyla uygulandı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, açık kalp ameliyatı olma şansı bulunmayan ve kalbindeki kaçağın kapatılması gereken 85 yaşındaki kadın, boyun damarından girilerek yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Şatıroğlu, kalp kapakçıklarında ileri derecede kaçak, kalp yetmezliği bulunan, ameliyat şansı olmayan ve çok yüksek riskli hastalara mitral kalp kapağının kapalı tamir yönteminin uygulandığını belirtti.

kalp-hastalarinin-yeni-umudu-rteu-(2)-001.jpg

Şatıroğlu, Rize'de ilk kez bu yöntemin uygulandığını ifade ederek, 'Hastamız bize göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile geldi. Yapılan tetkiklerden, şikayetlerinin kalbindeki hava boşluğundan kaynaklandığını tespit ettik. Hastamız yaşlı olduğu için açık kalp ameliyatı olma imkanı yoktu. Yeni yöntem olan mitral kapağı kapalı yöntemle kalp kapağındaki kaçağı azaltma yöntemini hastaya uyguladık ve işlem başarılı geçti. Rize'de bunu ilk uygulamanın sevinci yaşıyoruz.' diye konuştu.

Türkiye'de bu tür operasyonların yeni ve sayılı merkezlerde yapıldığına değinen Doç. Dr. Şatıroğlu, 'Yurt dışında yaklaşık 2 yıldan beri uygulanan bu yeni yöntemin ülkemizde de uygulandığı bir kaç kardiyoloji hastanesi var. Bu yöntemi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulayarak ilklerden biri olduk. İlki başarmanın yanında, gelişimine de katkıda bulunmak istiyoruz.' dedi.

'Annemin şu an da hiç bir sıkıntısı yok'

Ameliyat edilen 85 yaşındaki Fatma Kıdal'ın oğlu Hüseyin Kıdal ise ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, 'Annemi göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile hastaneye getirdiğimizde doktorlar bize açık kalp ameliyatı yapamayacaklarını ama kapalı yöntemle tedavi edebileceklerini ve bunu ilk kez yapacaklarını söyledi. Kendilerine güvendik ve annem 2 gün önce ameliyat oldu, şu an da hiç bir sıkıntısı yok. Dilerim ki bu tür hastalarımız artık il dışına, büyük illere gidip sıkıntı çekmeden kendi memleketlerinde tedavi olma imkanı bulur.' şeklinde konuştu.

kalp-hastalarinin-yeni-umudu-rteu-(3)-001.jpg

'Hastanemiz sevk eden değil, sevk alan bir konuma erişmiştir'

RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt de kardiyoloji kliniğinde, mitral kalp kapağının kapalı tamir yönteminin ilk kez bu hastada denendiğini ve başarıyla uygulandığını kaydetti: Operasyonun Türkiye'de çok az merkezde yapılabildiğini ifade eden Türüt, 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, taşıdığı isme layık olmayı birincil hedefine koyan, hastayı ve hastanın sağlığını önceleyen ve bu hedef doğrultusunda fedakarca, mesai mefhumu gözetmeden, gerçek anlamda bir bölgesel referans merkezi olmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda başarı ile gerçekleşen bu ameliyat çok büyük önem arz etmektedir. Artık hastanemiz sevk eden değil, sevk alan bir konuma erişmiştir.' ifadelerini kullandı.

kalp-hastalarinin-yeni-umudu-rteu-(4)-001.jpg

Editör: HABER MERKEZİ