Meclis Başkanı Kahraman'ın 'Anayasa Değişikliği ve Laiklik' Açıklamalarına CHP'den Sert Tepki…

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, 'laiklik ilkesinin anayasadan çıkartılması gerektiği' şeklindeki ifadeleri, daha sonradan 'yanlış anlaşıldığını' ifade etmesine karşın sert tepkiler almaya devam ediyor.

Kahraman'ın açıklamalarına bir tepki de CHP Rize İl Örgütünden geldi. CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı başkanlığında bir araya gelen ilçe başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Kahraman'ın açıklamalarıyla toplum inancını ve 'Milli Egemenliği' hedef aldığı yönünde sert bir açıklama yaptı.

CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, yaptığı uazılı açıklamada, 'TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ilkesinin anayasadan çıkartılması gerektiği yönündeki ifadesi yalnızca kendi görüşleri değil; AKP’nin demokrasiye, eşitliğe ve bir arada yaşama kültürüne nasıl baktığının göstergesidir. Bu sözlerle amaçlanan hedef, bu ülkede yaşanan bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerine müdahale, yaşama biçimlerine baskı girişimidir.

Laiklik ilkesi yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, bu yolla din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması değildir' dedi.

Laiklik Milli Egemenlik İlkesinin de Temelidir

 Açıklamasında, 'laiklik milli egemenlik ilkesinin de temelidir' vurgusu yapan Rakıcı, 'Laiklik ilkesiyle millet zamanın değişen şartlarına göre kendi kaderini belirleyecek hukuk kurallarını kendi egemenlik gücüyle koyma hakkını eline almıştır.Bu hak Meclis tarafından kullanılır, hükümet tarafından uygulanır, yargı tarafından korunur. Anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddesi olan Laiklik ilkesini kaldırmaya yönelik her teşebbüs, milli egemenliği kaldırmaya ve anayasayı zorla ilga etmeye yönelik bir suç girişimidir.

Laiklik ilkesiyle kendi kaderini eline alan milletimiz egemenlik yetkisini anayasada belirtilen kurallar çerçevesinde kullanır. İktidar seçimle iş başına gelir, TBMM görevini milletten aldığı yetkiyle yerine getirir. Çok partili hayatımız demokrasimiz ve demokrasimizin parçası olan bütün haklarımızın temeli laiklik ilkesidir. Laiklik ilkesini kaldırmak demokrasiyi yok etmek demektir' şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Bütünlüğümüzü Yok Etmeye Yönelik Bölücü Bir Girişim

 Laiklik, aynı zamanda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hangi mezhepten, hangi inanıştan, hangi düşünceden olursa olsun bütün vatandaşların eşit haklara sahip olmasının garantisi olduğunu kaydeden Rakıcı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Bu ülkede hiç kimse cinsiyeti, mezhebi, inancı veya düşüncesi sebebiyle bir diğerinden üstün değildir. Bütün vatandaşlar kanun önünde eşit vatandaş olmasının, devleti yönetme ve idaresinde görev alma hakkının teminatıdır. Laiklik ilkesi sayesinde bu ülkenin bütün vatandaşları kendi yetenek ve çalışmalarıyla bu ülkede her makama gelebilir, her işi yapabilir. Toplumsal barışımız, birlik ve bütünlüğümüz bu temel üzerine kuruludur. Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik her çaba aynı zamanda birlik ve bütünlüğümüzü yok etmeye yönelik bölücü bir girişimdir.'

Toplumsal Barışa Yönelik Saldırılar

Açıklamasını, 'Bütün bunlarla birlikte laiklik, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlıkla mücadele kapısını açtığı için gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, ilerleme ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış fanatiklerden başka kimse olamaz' şeklinde ifadelerle sürdüren Rakıcı, 'CHP kurucu değerlerimizi, milli egemenliğin, demokrasinin, toplumsal barışın, insan eşitliğinin ve Türkiye'nin temeli olan laiklik ilkesini sulandırmaya asla müsaade etmeyeceğiz. Bilinmelidir ki bu yolla Cumhuriyeti ve demokrasiyi yok ederek, gayri meşru bir baskı rejimi kurmaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır. Ülkemizin temel değerlerine yürekten inanmış milyonlarca vatandaşımız ve Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetimizin temel değerlerine, demokrasiye, özgürlüklerimize ve toplumsal barışımıza yönelen her saldırganı hüsrana uğratacak güce sahiptir' dedi.

TBMM Başkanı İstifa Etmelidir!

CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, açıklamalarını şöyle tamamladı: 'İsmail Kahraman yaptığı açıklamalarla milli egemenliğin, demokrasinin ve Cumhuriyet değerlerinin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisini temsil etme yeteceğini önce bırakmalı ve istifa etmelidir. CHP, çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkma hedefleriyle özgürlükçü demokrasiyi kurmak için çalışmalarına büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu ülkede demokrasiyi yok etmek ve bir baskı rejimi kurmak isteyenler mutlaka yenilecek Türkiye tarihi yolculuğuna devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

 

 

Editör: HABER MERKEZİ