Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'mülki idare yapılanması'na yönelik soruşturmada 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan hakkında dava açılan eski kaymakam Kadir Güntepe, tutuklu bulunduğu süre dikkate alınarak, adli kontrolle tahliye edildi.

9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan eski Beytüşşebap Kaymakamı ve eski Elazığ Valiliği Hukuk Müşaviri Kadir Güntepe hazır bulundu, mazeret bildiren avukatı ise katılmadı.

Mahkeme Başkanı, başka ilde hakkında soruşturma yürütülen A.Y'nin ifadesi ve ByLock içeriklerinin dava dosyasına gönderildiğini belirtti.

Mesaj içeriklerinde, 'Kadir Abi'den hiç ses çıkmıyor o günden beri, ne yapıyor durumlar nasıl görüşebiliyor musunuz? Sistemi açamıyor mu usulünce söyleyebilir misin?' şeklinde yazışmaların yer aldığını aktaran mahkeme başkanı, A.Y'nin ifadesinde de 'İlk gediğinde kendisiyle (Kadir Güntepe) irtibat kuramadık, eski geldiği yerden irtibat kuruldu, Ankara'da bir metroda görüştüm. Yanında kendi devresi olan Şahin Kazancı (KHK ile ihraç) da vardı.', 'Kendisiyle görüşemediğimiz için ByLock yükleyip nasıl kullanacağını söyledim.' şeklinde beyanının olduğunu belirterek, sanığa söz hakkı verdi.

Sanık Güntepe, Şahin Kazancı'nın dönem arkadaşı olduğunu, ancak örgütsel bir bağı bulunmadığını savunarak şunları anlattı:

'BTK raporları ile ByLock tespit ve değerlendirme tutanağında çelişkiler var. Ben ByLock kullanmadım. Beni hedef gösteren örgüte üyelikten yargılanıyorum. FETÖ'cü gazeteciler beni hedef olarak gösterdiler. Ben daha önce anlatmadım ama şimdi bu celse darbe girişimi gecesi yaşadıklarımı anlatmak istiyorum.'

Mahkeme başkanı, 'Anlattığın şeyleri tekrar etme, gelen belgelere ilişkin savunmanı yap.' diyerek sanığı uyardı.

Sanık Günepe, 'Ben 1,5 yıldır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum.' dedi.

Duruşma savcısı Cem Saklıca, söz konusu ID numarasının sanığın kullanılıp kullanmadığına yönelik rapor istenmesine, etkin pişmanlık kapsamında ifade veren A.Y'nin bir sonraki celsede dinlenmesine ve dosyaya yeni eklenen ifade ve teşhisler göz önünde bulundurularak Güntepe'nin tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Kadir Güntepe'ye ait olduğu iddia edilen ByLock hakkında ayrıntılı raporun istenmesine, sanık hakkında ifade veren A.Y'nin bir sonraki celse dinlenmesine ve eksik hususların giderilmesine karar verdi.

Sanığın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulunduran heyet, sanığın 'haftada üç gün imza atma' şeklindeki adli kontrolle ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine hükmetti.

Duruşma ertelendi.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ