Depresyon, kronikleşmesi halinde tehlikeli sonuçları olan ve toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık. Liv Hospital’dan uzman klinik Psikolog Zeren Kadıoğlu, “2 haftadan fazla devam eden depresif bir ruh hali ve beraberinde hissedilen mutsuzluk, uyku bozukluğu, yorgunluk, iştah değişikliği, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, ölüm ve intihar düşüncesi gibi duygular varsa bunlar önemli sinyallerdir” diyor ve uyarıyor: “Bu durumdadepresyon tablosu daha da derinleşmeden mutlaka profesyonel yardım alınmalı.”

‘MORAL BOZUKLUĞUYLA KARIŞTIRMAYALIM’

Depresyon; derin üzüntülü bazen de hem üzüntülü hem de bunaltılı bir duygu durumla birlikte düşünce, konuşma ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma, değersizlik, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık gibi duygu ve düşüncelerle birlikte seyreden bir sendrom olarak tanımlanıyor. Gündelik olayların insanların ruh halini olumsuz etkilemesi normal olsa dadepresyonun farkının, kişinin bu durumu çözümsüz, kendisini de yetersiz görmesi olduğu belirtiliyor. Gündelik olaylar karşısında morali bozulan kişi olumlu gelişmelerle kendisini yeniden iyi hissederken, depresyon hastalığındaki kişi kendini hep kötü hissediyor. Depresyonun zamanında tedavi edilmemiş olması, “hafif depresyon” diye geçiştirilmesi, ağır bir depresyona dönüşmesine neden olabiliyor. Bu da durumun kronikleşerek tedavisinin zorlaşmasına yol açıyor. Ağırlaşan depresyonla birlikte intihar düşüncelerinin de arttığı görülüyor. Tedavi edilmeyen depresyonda intihar ile ölüm riskinin yüzde 15 gibi yüksek bir oranda olduğuna dikkat çekiliyor.


KADINLARDA ORAN DAHA YÜKSEK

Depresyonun tedavi edilebilen bir hastalık olduğu ifade edilirken, hem klinik hem de kronikdepresyonda ilaç tedavisi ve psikoterapi etkili sonuçlar veriyor. İntihar riski bulunan hastalarda ise ilaç tedavisinin zorunlu olduğu dile getiriliyor. Türkiye’de kadınların yüzde 12’si, erkeklerin ise yüzde 6’sında depresyon görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre kadınların depresyona girme nedenleri arasında; şiddet görme ve yoksulluk geliyor. Türkiye’de yaşın ilerlemesiyle birlikte depresyon oranlarında artış olması da dikkat çekiyor. Son araştırmalar Türk toplumun yüzde 9’unun depresyonda olduğunu gösteriyor. 


BU BELİRTİLERİ HAFİFE ALMAYIN!

* Kendini üzgün hissetme, umutsuzluk, karamsarlık, çaresizlik

* Karar verme ve konsantrasyon güçlüğü

* Hafıza sorunları, unutkanlık

* Sosyal ilişkilerde sorunlar yaşanması

* Yalnız kalma isteği

* Yorgunluk

* Uyku bozukluğu

* İştah bozukluğu (azalma veya artma)

* Kendine zarar verme, intihar.

KURTULMANIN PÜF NOKTALARI!

* Stresle başa çıkma yollarını öğrenin.

* Odanıza gün doğsun!

* Hareket sizi kurtarır!

* Şeker tüketimine dikkat!

* Gevşeyin!

* Uyku: Ne fazla ne de az olmalı!

Editör: HABER MERKEZİ