Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu kaçak çay'ın içinde bulunan bazı maddelerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

 

 ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, pestisit olarak bilinen haşere zehri ile hızlı ve yoğun dem vermesi için gıda boyası ve bazı kimyasal içerikli maddeler kullanılan kaçak çayın insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirtti. Dünya çay üretiminde pestisit kullanılmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Sütlüoğlu, “Kendi insanımızın sağlıklı çay içmesini istiyoruz” dedi.

Dünyada en kuzey iklimde üretilen ve üzerine kar yağan tek çay bitkisinin yetiştiği ülke olan Türkiye’de haşere zehri olarak bilinen pestisit kullanılmadığını ifade eden Sütlüoğlu, kendileri dışındaki çay üreticisi ülkelerin sıcak iklim kuşakları nedeniyle haşere mücadelesi yapmak zorunda kaldığını belirtti. Sütlüoğlu, “Bizim dışımızda dünyada çay üreten ülkeler hasat başlamadan önce haşere zehri kullanarak mücadele ediyor. Pestisitler başta kanser olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları ile akciğerler rahatsızlıklarına yol açıyor, zihinsel ve bedensel eksiklikler içeren doğumlara neden oluyor. Dünyada üzerine kar yağan çay olması nedeniyle haşere mücadelesi yapılmayan tek çay bizim ülkemizin doğal ve sağlıklı çayıdır.”

KAÇAK ÇAYDA,  HAŞERE ZEHRİ, GIDA BOYASI VE KİMYASAL MADDELER VAR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerde tüketilen kaçak çayın insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çeken Sütlüoğlu, “Kaçak çayın içerisine yoğun dem vermesi için gıda boyası katılıyor. Çay doğal olarak o kadar hızlı dem vermez. Ayrıca kaçak çayın içerisinde hızlı dem verdiren kimyasallar da mevcut.  Vatandaşlarımız ne şekilde üretildiği ve paketlendiği belli olmayan içerisinde ne olduğunu bilmedikleri kaçak çayı içmesinler. Kendi ülkemizin temiz ve doğal çayı dünyanın en teknolojik fabrikalarında üretiliyor. Biz kendi insanımızın sağlıklı çay içmesini istiyoruz. Batılı ülkeler kendi ülkelerinde çay yetişmediği için dışarıdan çay almak zorunda. Ama bizim böyle bir mecburiyetimiz yok. Bizim ülkemizde çay yetişiyor. Ağrımayan dişimize niye kerpeten takalım. Ne olduğu belirsiz kaçak çayları tüketmek gibi bir mecburiyetimiz yok.”

“ÜLKEMİZ ÇAYINDA PESTİSİT YOK”

Avrupa Birliği ülkelerin çay ithalatı sırasında pestisit oranlarının aşağıya çekilmesi için çalışma yürüttüğünü ifade eden Sütlüoğlu, “Batı ve Avrupa ülkeleri çocuklar için sıfır pestisit şartı koşuyor. Pestisit çocuklara daha fazla zarar veriyor. Yetişkinler içinde bu pestisit oranlarını aşağıya çekilmesini istiyor. Türkiye dışında çay üreten ülkeler batı ülkelerinin istediği pestisit oranında çayı gönderememeye başladı. Çayları geri dönüyor.  Pestisit haşereyi öldüren bir zehir. Bizim ülkemizin çayında hiç pestisit yok. Böyle doğal ve sağlıklı çay varken neden sağlımızı riske ederek içerisinde pestisit olan gıda boyası ve kanserojen madde içeren kaçak çayı içelim?. Vatandaşlarımıza sağlıkları açısından ülkemizin doğal ve organik çayından içmelerini tavsiye ediyoruz.” 

 

Editör: HABER MERKEZİ