Dilek ASLAN

Kaçak çay önlendiği zaman çayın altın olacağını söyleyen Nevzat Paliç, “ Çay Türkiye’de kendi kendine yeterli değildir. 2006 yılında 40–50 bin ton kaçak çay girmiştir. Ama şuna inanıyorum. 2002 yılından 2005 yılına kadar ülkemize kaçak çay girmediğini gözetlemişiz. O zaman Irak savaşı dolayısıyla orası kontrol altındaydı. Girmedi. Şu anda yine askerimiz hudutta olduğu için 2007 yılında 2006 yılı kadar girmemiştir. Demek ki hemen hemen kaynak bellidir” dedi.

ÇAY FİYATI

'2008 yılı yaş çay taban fiyatının belirlenmesi görevi birlikten bize tebliğ edildi. 'Araştırın birliğimize bildirin' diye. Bizde bu görevimizi Ordu’dan Sarp’a kadar çay yetiştiren 4–5 vilayette dahil yapıyoruz. Bu beş vilayette bütün sivil toplum örgütleri Ziraat odaları, borsalar, esnaf odaları, sendikalar, kooperatifler hepsinden görüş almak suretiyle, 9 Nisanda Ziraat Odası meclisinde değerlendirilmesi yapıldı. Ortalama şekli bulunarak 110 kuruş olarak 2008 yılı yaş çay taban fiyatı belirlendi. Bizde bu fiyatı kamuoyuna duyurduk'

NERDEN GELDİĞİ BELLİ

'Kaçak çay önlendiği zaman çay altın olur. Çay Türkiye’de kendi kendine yeterli değildir. 2006 yılında 40–50 bin ton kaçak çay girmiştir. Ama şuna inanıyorum. 2002 yılından 2005 yılına kadar ülkemize kaçak çay girmediğini gözetlemişiz. O zaman Irak savaşı dolayısıyla orası kontrol altındaydı. Girmedi. Şu anda yine askerimiz hudutta olduğu için 2007 yılında 2006 yılı kadar girmemiştir. Demek ki hemen hemen kaynak bellidir. Askerimiz sınırda olduğu zaman kolay girmiyor nedense ondan sonra giriyor. Ben 2006 yılının başlarında tüm platformlarda 'kaçak çay geliyor' diye feryat ederken, bize hiç kimse sormadı nedir, nasıl geliyor diye.

5 TON ÇAY YAKALANDI

Bunlar Türkiye’de gizli kapaklı satılmadı ki.40 bin ton çay iki bin tır dolusu çay yapar. Bu kadar çayı gizleyerek satmaları mümkün değil. 2 bin tır dolusu çayı görmedim dersen bakmadın görmedin.

Görmek istemedin. Ben canlı yayınlarda 'bunları yakalardım 'deyince vatandaş sordu 'nasıl yakalarsın' Özel sektör 4 YTL’ye kilosunu mal ederken, 2YTL’ ye şurada açık çay satılıyor ise o çayı alır bir tahlil eder. Ben olsam ne çayı olduğunu bakardım. Hijyenik mi değil mi, nerden geldi, nasıl geldi. Ama bunları arayan soran, tahlil eden olmadı. Aradan bir, 1,5 yıl geçtikten sonra yok şurada 3 ton, 5 ton çay yakalandı gibi duyumlar alıyoruz. İddia ediyorum. Ülkemizde göz yumulmadıktan sonra hiçbir zaman kaçak çayın girmesi olanaksızdır.

VATANDAŞ EZİYET ÇEKİYOR

Ondan dolayı da Çaykur günlük kontenjanını uygulamak zorunda kalıyor. Vatandaşımız bu yüzden eziyet çekiyor, mağdur oluyor. Özel sektör fabrikaları mutlaka vatandaşa yönelecek, çay almaya koşacak. Çay üreticisine güven verecek. Üretici, çay paramı alabilecek miyim, ne zaman alacağım diye düşünmeyecek Çaykur’a da o kadar yük kalmayacak.

Çay gerçek değerini bulacaktır. Allah izin verirde ülkemize 2008 de kaçak çay girmese o zamanlara kadar oluşan bu fazlalık eriyecek. 2008 de Yine bütün stokları bitmiş olacaktır. Zaten Çaykur ile vatandaşın arasında fazla bir sorun yoktur'

KAÇAK ÇAY BAŞA BELA

'ÇAYKUR’a dokunulmasın diyoruz. Her platformda, yüzde 99 u ÇAYKUR’ dan memnun. Kimsenin ne işçisine ne memuruna yani ÇAYKUR’a dokunmasını istemiyoruz.
Biz Ziraat odaları ve üretici temsilcileri olarak talebimiz budur. Onun için ÇAYKUR’un yanındayız ve ÇAYKUR’un daha iyi şartlarda devam etmesini istiyoruz. ÇAYKUR he yıl iyiye doğru gidiyor. 2007 de 658 bin ton yaş çay almıştı.

Bunun karşılığında kuru çay satıyor. ÇAYKUR’un elinde stokta kalmayacaktır. Aldığı çayı da satıyor. Bu günkü bu duruma bizleri düşünen özel sektöründe bu duruma düşmesine sebep olan yine kaçak çaydır. Kendi içerisinden 200 firma çay işlediyse 15–20 tanesi kötü niyetli olmuştur.'

ÇAYKUR’A GÜVENİYORLAR

Çaykur Genel Müdürlüğünü başarılı buluyoruz. Çay İşletmeleri çay sektörünün lokomotifidir. Geçmişte olduğu gibi bazı aksaklıkları vardı. Genel Müdürümüz Sayın Ekrem Yüce’nin başarılı çalışmalarından son derece memnunuz. Ama daha da ileriye gitmesini talep ediyoruz. Çaykur’un zaafa düştüğü tek nokta özel sektörden ileri geliyor. Çaykur’un çay işlemesinin iki katı özel sektörde var.2005 senesinde yüzde 51 çaykur yaş çay alırken, yüzde 49 özel sektör aldı. 2006 da Çaykur yüzde 65 alırken, özel sektör yüzde 35 aldı. 2007 de özel sektörün daha da düştüğünü görüyoruz.

Özel sektörün elinde bulunan o stok ve dışarıdan gelen kaçak çay dolayısıyla özel sektör çay almaktan vazgeçti. Bundan dolayı vatandaşımız hem parasını alabilme açısından, hem güvenilir açısından sadece Çaykur’a güvenerek çayını vermeye teşebbüs ediyor ondan dolayı da ÇAYKUR’’da izdihamlar oluşuyor.

Editör: HABER MERKEZİ