Eski Başbakan Tansu Çiller ile FP milletvekili Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, bu kez AKP'nin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

HEM TÜRK HEM İNGİLİZ VATANDAŞI

1 Ocak 1967 Batman Arıca doğumlu olan Şimşek, 20 Ocak 1999'da ABD uyruklu Annalise Granwald'la evlendi, 2000 yılında da İngiltere'ye giderek Merrill Lynch'te çalışmaya başladı. 2005'te Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığı'na getirilmesinin ardından eşiyle birlikte İngiliz vatandaşı olma kararı alan Şimşek, İngiltere makamlarına yaptığı başvurunun olumlu karşılanmasının ardından Türk İçişleri Bakanlığı'na müracaat etti. İçişleri Bakanlığı da, 26 Temmuz 2006 gün ve 2422 sayılı kararla, 'Şimşek'in Türk vatandaşlığının korunarak Birleşik Krallık (İngiltere) vatandaşı olması'na izin verdi.  

Bakan Şimşek, İngiliz vatandaşlığıyla ilgili sorulara 'Olunmayacak diye bir yasak mı var?' yanıtını verdi.

ÇİLLER VE KAVAKÇI DA ABD VATANDAŞIYDI

Türkiye'nin ilk çifte vatandaşlı siyasi ismi, eski Başbakan Çiller oldu. 1990'ların ortalarında, Çiller'in ABD vatandaşı olduğunun ortaya çıkması, siyasette büyük yankı uyandırmıştı. Siyasi parti liderleri, vatandaşlık yemininde ABD'ye bağlılık şartı koşulduğunu, bu yemini eden birinin Türkiye Başbakanı olamayacağını ifade ederek, Çiller'e istifa çağrısında bulunmuştu.

1999 seçimlerinde FP İstanbul Milletvekili seçilen ve türbanı nedeniyle büyük tartışmalara neden olan Merve Kavakçı'nın da ABD vatandaşı olduğu belirlenmişti. Türk makamlarının izni olmadan ABD vatandaşlığına geçtiği belgelenen Kavakçı Türk vatandaşlığından çıkarılmış, milletvekilliği de düşürülmüştü.

milliyet

Editör: HABER MERKEZİ