Ünlü Fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı Cemal Gülas, ayı yavrusu 'Datvi'nin elinden alınarak Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülmesinde İsrailliler'in parmağı olduğunu ileri sürdü.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki doğal yaşam alanından alınarak Bursa'da bulunan Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülen 'Datvi' isimli ayı yavrusu için bazı İsrailliler'in mail yoluyla ayının Cemal Gülas'tan alınması yönünde talepte bulunduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Cemal Gülas, Çamlıhemşin ilçesindeki ormanlık alanda bulunan evine bazen jipler ve arabalarla İsrailli turistlerin geldiğini hatırlatarak, 'Ne oluyor diye baktığımda ayıyla fotoğraf çektirmek istediklerini görüyorum. Diyorum ki burada bir ev var. Sizi buraya ne yönlendirdi ? Buranın müze olduğuna dair bir tabela mı var? Ben İsrail'e gelip sizin bahçenize girsem ne yaparsınız? Ben onlardan fotoğraf çekmeden gitmelerini istedim. Bazı İsrailliler'in tehdit edildiklerini ileri sürerek, mail attıklarını öğrendim' dedi.

Gülas, ayrıca Datvi'nin arkadaşı olan Kangal cinsi 'Pars' isimli köpeğini geçtiğimiz gün kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından tüfekle vurulduğunu da belirterek, 'Pars vurulmuş, vücudunda üç tane kurşun olmasına rağmen halen Datvi'yi arıyor. Çözdüğümüzde Datvi'nin ormanda oynadığı yerlere doğru koşuyor. Onu arıyor' diye konuştu.

Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ndeki şartların olumsuzluğuna da değinen Gülas, yetkililerden bugüne kadar o merkezden kaç tane ayının rehabilite edilerek doğaya salındığını açıklamalarını istedi. Gülas 'Ben onu hep o billur içilebilir suların içinde yüzerken hayal etmek istiyorum. Halen o orman güllerinin ağaçların arasında koşarken hayal etmek istiyorum. Onun hapishanede olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Buraya bir rehabilitasyon merkezi demeyin. Buraya ayıların tecrit edildiği bir açık hava hapishanesi deyin ki bu ülkede kendisine yakışır bir rehabilitasyon merkezi kurulsun' şeklinde konuştu.

Öte yandan, ünlü fotoğrafçı Cemal Gülas bugün Rize Valisi Kasım Esen'i de makamında ziyaret ederek, Rize'nin yüksek kesimlerinde ayılar için oluşturulmasını istediği doğal yaşam alanı ile ilgili projelerini anlattı. Rize Valisi Kasım Esen kendisine destek vererek Gülas'ın projesine benzer ekoturizm köyleri kurmayı düşündüklerini ifade ederek, 'Rize'de ekoturizm köyleri kurmayı planlıyoruz. Ekoturizm köyü medeniyetin girmediği köy anlamını taşıyor. Bu köylerde tamamen doğal yaşamla baş başa kalıyorsunuz. Oradaki insanlarda doğal yaşamla baş başa kalıyor. Buda çok üst düzeyde bir kültür gerektiriyor. İlk çağlardaki insanlar gibi bir yaşam süreceksiniz ama diğer taraftan bilgi toplumundaki insanların en üst seviyesinde olacaksınız' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ