İsrail Sözcüsü Peter Lerner, yerel saatle gece 10'da binlerce İsrail askerinin tanklar ve buldozerler eşliğinde Gazze'ye girdiğini açıkladı

Filistin basını, İsrail askerlerinin Gazze'ye denizden de çıkarma yaptığını bildirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada kara harekâtının amacının, Gazze ile İsrail ve Mısır arasındaki yeraltı tünellerini yıkmak ve Hamas'ın 'terör altyapısına' büyük bir darbe indirilmek olduğu belirtildi.

İsrail ordusu gece boyunca yapılan saldırılarda 11 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini açıklarken, Fransız AFP haber ajansına konuşan Filistinli kaynaklar ölü sayısını 17 olarak bildirdi.

Fransız AFP ajansına konuşan Gazzeli sağlık görevlileri, İsrail tank ateşinde 5 aylık bir bebeğin de hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail'in Haaretz gazetesi ise Gazze'deki Vefa Hastanesi'nin vurulması sonucu da yaralananlar olduğunu bildirdi.

İsrail ordusu, harekâtta bir İsrail askerinin de öldüğünü açıkladı.

İsrail hükümeti, 18 bin yedek askerin daha göreve çağrılmasını onayladı. Bununla birlikte 8 Temmuz'dan bu yana İsrail ordusuna çağrılan yedek asker sayısı 65 bine çıktı.

'Operasyonun genişletilebileceğini' söyleyen İsrail Ordu Sözcüsü Moti Almoz, Gazzelilere operasyonun sürdüğü bölgeleri terketmeleri uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, kara harekâtının İsrail için 'korkunç sonuçları' olacağını söyledi.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas da İsrail'i kara operasyonunu durdurmaya çağırdı.

Gün içinde ise İsrail ve Hamas'ın kalıcı bir ateşkese yakın oldukları yönünde haberler gelmişti.

Daha önce taraflar beş saat geçici bir ateşkese uymuş, İsrail'in daha sonra Gazze'de bir eve düzenlediği hava saldırısında üç Filistinli çocuk hayatını kaybetmişti. İsrail ise ateşkes sırasında Gazze'den üç roket atıldığını, hava saldırısını ateşkesin sona ermesinden sonra düzenlediğini iddia etmişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana süren saldırılarında 247 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenlerin dörtte üçünden fazlası sivil.

Hamas'ın roket saldırılarında ise bir İsrailli hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucu en az 1370 ev yıkıldı, 18 binden fazla kişi evsiz kaldı. BM, Gazze'de hayatını kaybedenlerin çoğunun sivilller olduğunu açıklamıştı.

İsrail 9 yıl önce tek taraflı olarak, 1967'de işgal ettiği Gazze Şeridi'nden çekilmişti.

Binyamin Netanyahu ise o dönem bu karara karşı çıkmıştı.

Uluslararası toplumdan operasyona tepki

İsrail'in 2005'te çekildiği Gazze'deki kara harekâtına, uluslararası toplumdan da tepkiler geliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 'İsrail'i sivil ölümlerinin durması için daha çok çaba göstermeye çağırıyorum. Askeri operasyon bu çatışmaya çözüm getirmez' dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı İsrail'in Gazze'deki operasyonunu 'genişletmesini' kınayarak, tarafları Mısır'ın hafta başında önermiş olduğu ateşkesi kabul etmeye çağırdı.

Ancak Mısır'dan Hamas'a da eleştiri geldi.

AFP'nin MENA haber ajansına dayandırdığı habere göre Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, 'Hamas Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etseydi, en az 40 Filistinlinin hayatını kurtarırdı' dedi.

Samih Şükri Hamas'ı, Mısır'ın bölgedeki yapıcı rolüne darbe indirmek için 'Katar ve Türkiye ile birlikte komplo kurmakla' suçladı.

Türkiye BM'yi olağanüstü toplantıya çağıracak

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutuğlu ise İsrail'in Gazze'ye yaptığı kara harekâtını Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla kınadı.

Davutoğlu 'İsrail'in hava saldırılarıyla işlediği insanlık dışı cinayetlerin ardından şimdi de Gazze'ye kara harekatı başlatmış olmasını lanetliyoruz... Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü açık katılımlı toplanması için girişim başlatıyoruz' ifadesini kullandı.

'Operasyonun son derece endişe verici olduğunu' söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, İsrail hükümetine itidal çağrısı yaptı.

HAMAS'IN İNSANSIZ HAVA ARACI DÜŞÜRÜLDÜ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırı amacıyla gönderdiği 'Ebabil-1' adlı insansız hava aracının, İsrail ordusunca düşürüldüğü belirtildi. Hamas daha önce de silahsız bir insansız hava aracını İsrail'e göndermiş ve hava  aracı İsrail tarafından vurularak düşürülmüştü.
Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Ebabil-1 uçağını, saldırı için İsrail'e gönderdik' ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.
Öte yandan İsrail ordusu, Hamas'a ait insansız hava aracının düşürüldüğünü iddia etti.
İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, 'Hava Kuvvetleri, Hamas'ın insansız hava aracı olduğunu iddia ettiği İsrail hava sahasına girmeye çalışan uçağı düşürdü' ifadesini kullandı.
İsrail ordusunun Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada da Askalan kenti üzerinde bir insansız hava aracının Patriot füzesiyle düşürüldüğü ifade edildi.

Editör: HABER MERKEZİ