Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman, günümüzde bazılarının bilerek veya bilmeyerek evrensel kültür oluşturmaya çalışmasının yanlış olduğunu ve kültürün evrensel değil değerlerin evrensel olabileceğini söyledi.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Enser Vakfı Rize Şubesi tarafından düzenlenen Ayın Konferansı etkinliğine konuşmacı olarak davet edilen Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman, 'Kültür ve Toplum' konulu konferans verdi. Bakanlık zamanında verdiği destekle yapılan ve bunun anısına kendi isminin verildiği İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde konferans veren Kahraman, 'İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süredeki yaşayış tarzı, o insanın kültürüdür. Toplum ise insanların bir arada bulunmasıyla oluşan insan topluluğudur. Nedense, günümüzde evrensel kültür oluşturma gibi yanlış girişimler yapılıyor. Bir insanın dini neyse kültürü de odur. Kültür-din eşittir. İnsan inancına göre, kültür yapısını ortaya koyar. O nedenle evrensel kültür olmaz. Evrensel olan değerlerdir. Yalan, hırsızlık, cinayet gibi olaylar bütün dinlerde ve toplumlarda hoş görülmez. Yani evrensel değerlik gösterir.' dedi.

Kültürsüz insanın söz konusu olmayacağını belirten İsmail Kahraman, 'Eğer insan varsa kültürü vardır. İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen sürede yaşayış tarzı kültürüdür. Fakat, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Konuşması, giyimi, davranışı gibi birçok çok kavram, onun kültüründen kaynaklanmaktadır.' diye konuştu.

Kahraman, günümüzde kelime, yazı ve konuşma dilinin tahrip edildiğini kaydederek, '1979 yılında 79 bin kelimemiz vardı. Bu sayı Türk Dil Kurumu'nda şimdi 30 bin oldu. İngiltere'nin sözlüğünde ise bu sayı 460 bin. Kelime hazinesini giderek daraldı. Kendimizi ifade etmekte zorluk çekiyoruz.' dedi.

Kelimelerle çok uğraşarak evrensel kültür oluşturmaya çalışanların olduğunu kaydeden İsmail Kahraman şunları söyledi; 'Kelimelerle niye uğraşırlar buna anlam veremiyorum. Toplumdan ne istiyorlar. Farsça, Türkçe ayrımı diyerek halkın çok rahatlıkla kullandığı konuşma dili neden bozuluyor. Yeniliyelim derken, giderek bozuyorlar. Dilimizle ve kültürümüzle uğraşmasınlar' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ