Dilek ASLAN

Sağlık Bakanlığı, şebeke suyundan kaynaklanan ishal salgınlarından korunmak için, belediyelerin alt yapı çalışmalarında il sağlık müdürlüğü ile irtibatlı olmaları ve şebekeye su verilmeden süper klorlama yapılması gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, yaptığı açıklamada belediyelere bazı uyarılarda bulundu.

Belediyelerin su-kanalizasyon borularını değiştirirken ya da tamirat-tadilat çalışmaları sırasında il sağlık müdürlükleri ile irtibatlı olmaları gerektiğini belirten Çom, 'Bazen de elektrik kabloları, inşaat ya da yol ile ilgili çalışmalar gibi bazı imar çalışmaları başka kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebiliyor. Çalışmalar sırasında, eski tesisatlar kırılabiliyor ya da patlayabiliyor. Bu durumlarda, su şebekesinin içine kanalizasyon muhtevasının kısa bir süreliğine de olsa karışması tehlikesi oluşuyor. Bu yüzden belediyeler veya diğer kurumlar yeraltı çalışması yaparken mutlaka sağlık müdürlüğüne haber vermek zorundalar.' diye konuştu.

Çalışmalardan hemen sonra şebekeye su verilmeden süper klorlama yapılması gerektiğini vurgulayan Çom, 'Süper klorlama, şebekeye kanalizasyon muhtevasının karışması tehlikesinin oluşturacağı sıkıntıları bertaraf etmek için gerekiyor. Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, belediye görevlileri ile süper klorlama cihazlarında gerekli değişiklikleri yaptıklarında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmıyor' dedi.

Kuraklık nedeniyle yapılan su kesintilerinin ardından, suyun geri basılma anlarında borular içinde negatif basınç oluştuğunu da aktaran Çom, 'Şebeke eskiyse, bağlantı yerlerinde ya da paslanmış bazı yerlerde su borularının içerisinde, dışarıdaki topraktan muhtevayı basınçlı şekilde çeken bir güç oluşuyor. Hele kanalizasyon sistemi de eskiyse birbiri ile karışma tehlikesi ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, belediyelerin bu tür çalışmalarda il sağlık müdürlüğü ile irtibatlı olmaları ve klorlama cihazlarını yedekli olarak çalıştırmaları çok önemli' ifadesini kullandı.

Editör: HABER MERKEZİ