Fatih İslam KARAOĞLU

Ankara Rize Dernekleri Federasyonunca Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 91nci yıldönümü etkinlikleri 28 Şubat 2009 tarihinde saat 14:00’ de Anıtkabir ziyareti ile başladı. 1 Mart 2009 Başkent Öğretmen Evi Konferans Salonunda ünlü sanatçı Kadir İNANIR  İpsiz Recep’in katıldığı panelle devam etti. 2 Mart 2009 tarihinde “Ankara Devlet Balesi ve Orkestrası tulum ve kemençe eşliğinde Karadeniz Rapsodisi konseri” ile devam edecek.

Milli Mücadele Dönemi ve Rize konulu konferansın konuşmacıları sinema sanatçısı Kadir İNANIR ile Araştırmacı Yazar Süleyman KAZMAZ, Panelistleri ise Yrd.Dç.Dr. Makbule SARIKAYA ve Tarihçi Çağdaş SÜMER’di. Panelin oturum Başkanlığını ise Eğitimci Rize Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ömer TURNA yaptı. 

Panelin açılış konuşmasını Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı Süleyman BASA yaptı. Duygu dolu konuşmasında Rize’lilerin ülkenin çimentosu olduğunu kurtuluş savaşında ki gibi bugünde vatan için canlarını vereceklerini dile getirdi. İpsiz Recep rolü ile izleme rekoru kıran ve herkesin sevgisini kazanan sanatçı Kadir İNANIR ile yapımcı Murat ARSLANER ile Yazar Süleyman KAZMAZ’a teşekkürlerini sundular.

Daha sonra panel Ömer TURNA’nın Başkanlığında devam etti. Genç Tarihçi Çağdaş SÜMER 1nci Dünya savaşında Dünya, Balkanlar ve Kafkasya, Makbule SARIKAYA ise Milli Mücadele Döneminde Rize ve Rizenin Kurtuluşu konularına değindi. Yazar Süleyman KAZMAZ ise İpsiz Recep (Emice) adlı kitabı nasıl yazdığını katılımcılara anlattı. Panelin en etkileyici konuşmasını ise sanatçı Kadir İNANIR yaptı. Mesleğinde 40 yıla imza attığını 140 filmde rol aldığını 35 yıl önce İpsiz Recep filminde oynamak istediğini belirtti. İyi bir Tarihçi olduğunu evinde muhteşem bir arşivi bulunduğunu bunu ilk kez burada açıkladığını gençlerin bu vatanın nasıl kurtarıldığı konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini vurguladı. Konuşmasında bu vatanın her tarafının cennet olduğunu tarih koktuğunu dün olduğu gibi bugünde ülkenin düşmanlar tarafından işgal edilmek istendiğini söyledi.

Okuma yazma bilemediği halde milletin gönlünde taht kuran Yüzbaşı rütbesine kadar yükselen İpsiz Recep’i çok merak ettiğini ve bu filmde oynamanın kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Panelin ardından konuşmacılara plaket verildi. Kadir İNANIR’ın plaketini eski Bakanlardan İmdat SÜTLÜOĞLU, Süleyman KAZMAZ’ın plaketini ise Ankara Rize Derneği eski Başkanlarından Hayrettin KADIOĞLU verdiler.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ