“13 maçta 11 gol atmam güzel ama  önemli olan şampiyonluk. Süper Lig’e kenetlendik. Transferi düşünmüyorum. Ancak dört büyüklerden birini çok isterim”

Bank Asya 1. Lig son sezonlarda sürekli yıldızlar çıkardı, ancak Bikoko biraz farklı... 13 maçta rakip fileleri 11 kez havalandıran ve böylesine zorlu bir maratonda inanılmaz istatisliğe imza atan Kamerunlu forvet, FANATİK’e özel açıklamalar yaptı. Başarısının sırrından Çaykur Rizespor’un şampiyonluk hedefine, forvetteki partneri Jallow’dan Rize’de geçirdiği günlere kadar pek çok konuda konuşan 23 yaşındaki futbolcu, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

-3 sene Erciyes’te oynadın, ama esas patlamayı Rİze’de yaptın. Buradaki başarıyı neye bağlıyorsun?

Rize’ye ilk geldiğim günden beri inanılmaz bir arkadaşlık ortamı var. Herkes birbiriyle çok iyi anlaşıyor. Ayrıca forvetteki partnerim Jallow’la inanılmaz uyumluyuz. Hızlı koşularıyla, rakip defansa yaptığı presle beni fazlasıyla rahatlatıyor. Çok kaliteli bir futbolcu. Zaten normalde de benim en iyi arkadaşım. Aynı zamanda 1. Lig’in artık tecrübeli isimlerinden biriyim. Zor ve kolay yönlerini iyi biliyorum. Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda, başarı kaçınılmaz oluyor.

-Kendini nasıl bir forvet olarak tanımlıyorsun ve sence ideal bir santrfor nasıl olmalı?

Bir forvet için pek çok farklı özelliğe sahip olduğumu biliyorum. Ama sadece yeteneklerime güvenmiyorum, daha iyisini başarmak için çalışıyorum. Eğer santrforsanız, önemli olan hemen her pozisyonda gol yapabilmeniz, ya da gol olabilecek pozisyonlar yaratmanız. Sahaya çıktığımda sadece bunu düşünüyorum.

-Çaykur Rizespor’un Süper Lig hasreti artık bitecek mi? Bu doğrultuda takım içindeki hava nasıl?

Geldiğimden beri tek hedefin şampiyonluk olduğunu biliyorum. Zaten hepimiz bunun bilincindeyiz. Lider olmak mutluluk verici, ama önemli sezon sonunda şampiyonluk kupasını kaldırmak. Biz bir hedef doğrultusunda yola çıktık, Süper Lig için mücadelemizi sürdürüyoruz.

-Rize’de günlerin nasıl geçiyor, sokağa çıktığında halkın sana olan tepkisi nasıl?

Aslında çok sıradan bir hayatım var. Antrenman saatleri dışında çoğu zaman evdeyim. Film izlemeyi seviyorum. Bununla birlikte arkadaşlarımla birlikte vakit geçiriyoruz. Ancak dışarıda hayat benim için biraz zor oluyor. Markete gittiğimde sıradan bir insan işini 5 dakikada halledecekse, benim yarım saatim gidiyor. Çünkü herkes beni tanıyor ve sürekli sorular soruyorlar, konuşmaya çalışıyorlar. Bir şeyler öğrenmek istiyorlar. Zaten Türkçe’yi de bu sayede ilerlettim. Ama genel olarak Türk insanı çok sıcakkanlı ve sempatik.

-Taraftarlar için ne diyorsun?

Taraftarlar gerçekten inanılmaz. Fakat biz onlardan her maçta tribünleri tıklım tıklım doldurmalarını istiyoruz. Onların desteği çok önemli. Futbolu güzel kılan seyirciler. Zaten her oyuncu sahaya çıktığında stadı boş gördüğünde konsantre olmakta zorluk çeker. Bu nedenle şampiyonluğu istediğimiz bir senede Rizespor’luları yanımızda görmek istiyoruz.

-Örnek aldığın bir futbolcu var mı ya da tarzını benzettiğin?

Futbol tarihinde önemli işler başarmış pek çok golcü var, buna rağmen benim örnek aldığım bir isim yok. Ancak taraftarlar bana ‘Drogba’ diyor. Belki oyun tarzımı, belki gol sevincimi ya da yüzümü ona benzetiyorlar bilmiyorum. Ancak bu durumdan pek de rahatsız değilim.

-13 maçta 11 gol 1.Lig için inanılmaz bir istatistik, sezon sonu için hedefin kaç gol?

Ne sezon başında, ne de şimdi bir sayı belirlemedim. Çıktığım her maçta, atabildiğim kadar gol atmak için çaba sarfediyorum. Sezon sonunda 20 olmuş, 30 olmuş hiç farketmez. Önemli olan Süper Lig’e çıkmamız. Tek söyleyebileceğim, gollerimin devamının geleceği.

 

-Emenike’nin Karabükspor’da yıldızı parlamıştı. Takımının Süper Lig’e çıkmasında büyük payı vardı.  Şimdiseni onunla karşılaştırıyorlar ve pek çok insan aynı başarıyı senden bekliyor...
Emenike kaliteli bir golcü hiç şüphesiz. Ancak ben kimseyle kendimi karşılaştırmadım. Sadece kendi işime bakıyorum. Zaten böyle yapmazsanız, futbola odaklanamazsınız. Beklentilere gelince... Hepsinin farkındayım ve bunun için ter döküyorum. Şampiyonluğa olan inancım tam.

 

-Çaykur Rizespor’un hedeflerinden bahsettin, peki kişisel olarak senin hedefin ne? Hayalinde dört büyükler var mı?

Öncelikli amacım burada şampiyonluk yaşamak. Zaten 1.Lig’in en iyi takımındayım. Sonrasında tabii ki dört büyük takımdan birinde oynamak isterim. Bunu yapabilecek kalitedeyim. Ancak özellikle istediğim birisi yok. Süreç neyi gösterecek hiç bilemeyiz. Devamında da başarılı olursam kesinlikle Avrupa’da boy göstermek isterim.

 

Bikoko’nun tuhaf hikayesi!

Kamerun’da küçük yaşta meşin yuvarlakla ilk tanıştığında, futbolcu olacağını hayal etmiş. İlk etapta sadece arkadaşlarıyla eğlenmek için oynamış, ancak büyüdükçe futbola bağlanmış, engellerle de karşılaşmış. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını isterken, o zamanının tümünü futbolla geçirmiş. Annesi hep Bikoko’nun Avrupa’da iyi bir eğitim almasını arzulamış. Ancak Bikoko’yu her seferinde futbol sahasında bulmuş. İşte o günlerden birinde Kamerun’da amatör takımda oynayan Bikoko maça çıktığında annesinin tribünden yükselen sesiyle şaşkına döner. Annesi, “Ben sana ders çalışacaksın demedim mi. Çabuk eve” diye bağırır. Hayallerinin peşinden koşan bu gencin yolu sonunda Türkiye’yle kesişir. 2008-2009 sezon öncesinde Erciyesspor maliyeti uygun futbolcuları araştırmaktadır. Ancak ne izleme komitesiyle, ne de menacerler vasıtasıyla, sadece internetten! Afrikalı genç yıldızların isimlerinin yer aldığı siteler tek tek taranır, Mavi-Siyahlılar ulaşabildiklerini kampa çağırır. Kısa zaman sonra Bikoko, soluğu Atatürk Havalimanı’nda alır. Ayağında terlik, üzerinde Kamerun Milli Takım forması. O zamanki Erciyesspor Genel Menaceri Erdem Kemaloğlu kampta hemen kramponları ve gerekli malzemeleri ayarlar, Bikoko sahaya çıkar. 19 yaşındaki Kamerunlu, çıktığı ilk hazırlık maçında 2 gol atar. Beklentileri fazlasıyla karşılayınca Mavi-Siyahlılar, Bikoko’yla resmi sözleşme imzalar. Bank Asya’da ilk yılında 9, daha sonra 6 ve son olarak  geçtiğimiz sezon 10 gol atan Bikoko, sözleşmesi sona erince Çaykur Rizespor’un yolunu tutar.

 

Safa Can Konuksever/fanatik

Editör: HABER MERKEZİ