Rize’de kurulan HES’lerin su girişlerinde ki ızgaralara her gün tonlarca çöp takılıyor.

  Rize’de akarsular üzerinde elektrik üretmek için kurulan HES’lerin tirbün girişlerindeki ızgaralara her gün takılan tonlarca çöp firmaların işlerini güzleştiriyor. 

  HES’lerin beslendiği suların toplandığı barajların su girişlerine yerleştirilen dev ızgaralara takılan tonlarca çöp firmalar tarafından temizlenerek kamyonlara yüklenip hafriyat veya çöp sahalarına boşaltılıyor. Enerji üretmek için kurulan santraller bu şekilde programlarında olmasa da akarsuları özellikle plastik atıklar gibi çevreye zararlı çöplerden arındırmış oluyor.

  İkizdere üzerinde bulunan bir HES firması çalışanı Suat Alemdaroğlu, santrale giden suyun katı cisimlerden arındırıldığı ızgaralara her gün tonlarca çöp takıldığını belirterek, “Yaklaşık 2.5 yıldır burada çalışıyorum. Her gün bu ızgaraları temizlemek zorunda kalıyoruz.  Ayda ortalama 10 kamyon çöp çıkıyor. Derelere bırakılan bu çöpler ızgaraları tıkadığı için santralin çalışmasını da güçleştirebiliyor. Ayrıca büyük maliyetler çıkmasına neden oluyor. Burada elektrik üretirken aynı zamanda dereyi de temizlemiş oluyoruz. Bu çöpler ızgaralara takılıp temizlenmese direk denize gidecekti. “ dedi.

 

 

CESET BİLE TAKILMIŞ

  Alemdaroğlu, ızgaralara akla gelebilecek her şeyin takıldığını belirterek, “Bir insan yok diyorduk geçtiğimiz günlerde bir cesette takıldı. Bunun dışında dereye düşen ayı, kurt, çalak ve geyik bile takıldığı oldu” dedi. Alemdaroğlu, vatandaşlardan dereleri temiz tutmalarını ve çöplerini derelere atmamalarını da istedi.

Editör: HABER MERKEZİ