Rize'de, Fırtına Vadisi'nde santralin yapımına karşı verdiği mücadeleyle tanınan avukatlardan Remzi Kazmaz, Karadeniz'de, eski başbakanlardan ve Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın köyü olan Çayeli İlçesi Çataldere Köyü sınırları içerisinde yapılmaya başlanan Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) tepki gösterdi.

HES'lere karşı vatandaşların uyanık olmasını ve harekete geçmesini isteyen Avukat Remzi Kazmaz, 'Dünya sömürücüleri Karadeniz'de emellerine kavuşmak için bizim ünlü siyasetçilerimiz ve müteahhitlerimiz ile elele vererek bin bir canlının yaşadığı Karadeniz'i yaptıkları betonarme sahil yoluyla öldürdüler. Şimdi de gürül gürül akan dere sularına göz diktiler.' iddiasında bulundu.

'Bir kanser mikrobu gibi bu bela vadilerimizi sardı.' diyen Kazmaz, 'Cebine bir HES Projesi koyan bir de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu uyduran bu kişiler, buldukları en yakın derenin başına oturup bir santral kurma sevdasıyla çevredeki ormanları temizliyorlar. Ardından da ağır makineleriyle bu orman güzergâhında kocaman yollar yaparak yıllardır el değmemiş doğayı kirletiyorlar. Yarın bu yollardan bu bölgeye geleceklere bu doğanın nasıl talan edileceğini öğretiyorlar. Şimdi sıra derenin temiz suyuna gelmiştir artık. Debisi, yüksekliği ne olursa olsun bunu dinleyen yok.' diye konuştu.

Rize'nin İkizdere, Çayeli, Çataldere, Hemşin, Çamlıhemşin ilçeleri ile Fındıklı Çağlayan Dereleri üzerinde elektrik üretimi adı altında oyun oynandığını ileri süren Avukat Kazmaz, şunları söyledi: 'Bir avuç elektrik uğruna doğayı akıl ve vicdan almaz şekilde katledenler ve onlarla işbirliği yapanlar bu ülkeyi çok sevdikleri, elektrik enerji ihtiyacını karşılamak için baltalarını sırtlamışlar, yollara düşmüşler. Ürettikleri elektriği sözüm ona çok ucuza üretip yine çok ucuza devlete satacaklar. Çünkü bir çoğunun Dünya Bankası'ndan hükümet aracılığı ile sağladığı kredileri sonunda ya hükümet geri ödemek zorunda kalıyor, ya da santraller çalıştırılmazsa bile yapımcı firmaya devlet belli bir tazminat ödemek zorunda kalıyor.'

Dünyada kuraklık yaşandığının bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Kazmaz konuşmasına şöyle devam etti: 'Akdeniz-Ege kısa bir süre sonra çölleşecek. Dünyanın birçok yerinde şu anda baş gösteren bu kuraklık, suya olan ihtiyacın doruk noktasına çıktığı bir dönemde bütün sermaye gruplarının dikkatini Karadeniz'e çevirmesine neden oluyor. Bu nedenle kurulacak santrallerin o yöreye bırakın katkısını, zararı var. Birileri bizi kandırıyor. Gerçek şudur; bir avuç yeşil dolar uğruna Karadeniz'de bir doğa katliamı başladı. Birileri düğmeye bastı. Bu Karadeniz'in bütün derelerine sıçrayacak, bir kanser gibi tüm Karadeniz'i saracak. İş işten geçmeden, bu doğa katliamına dur demek gerekiyor. Ama geç kalmadan. Çünkü, Çataldere Çayeli'nde binlerce ağaç kesildi. Hem de yüzyıllık ağaçlar. Sırada İkizdere var. Sırada Hemşin var. Çünkü onlarca HES projesi var. Trabzon'da, Giresun'da, Sinop'taki derelerde zaten çalışmalar başladı. Bu katliamı durdurmak sadece bağımsız yargıyla olmaz. Sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. Hukuk ve halk bir araya gelerek doğamızı, derelerimizi, geleceğimizi kurtarabiliriz.'

çaytv

Editör: HABER MERKEZİ