Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin denize dolgu ikinci havalimanının yapılacağı Rize'nin Pazar İlçesi Sahil Köyü'nde incelemelerde bulundu. Bakan Arslan, havalimanının 2 Kasım tarihinde ihalesinin yapılarak 4 yılda tamamlanacağını açıkladı.   

Beraberinde Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, Rize-Artvin havalimanının bölge açısından önemli olduğunu belirterek sadece deniz turizmi değil yörenin özelliklerine has farklı turizm çeşitlilikleri geliştikçe bölgelerinde ihtiyaçlarının arttığını söyledi. Havalimanının sadece bölge halkının kullanımının yanı sıra turizm içinde ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Aslan, 3 alternatif arasında yapılan değerlendirmeler sonucu Pazar İlçesi Sahil Köyü'nde havalimanının yapımına karar verdiklerini belirterek şunları söyledi:

'2 Kasım tarihinde havalimanı için ihale tekliflerini alacağız Uluslararası boyutta bir havalimanı olacak. 3 bin metreye 45 metrelik bir pisti olacak. 260 metreye 24 metrelik taksi yolu olacak. 300 metreye 120 metrelikte apronu olacak. Yılda 2 milyon yolcuya hitap eden bir de terminale sahip olacak. Yaklaşmalarla birlikte 4500 metrelik bir alanda denizse paralel olarak bir pist ve pist bağlantı yollarını yapmış olacağız. Biz bu yıl sonuna kadar ihale süreçlerini başlatarak tamamlayarak işe başlamayı hedefliyoruz. 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88.5 milyon ton bir dolgu yapılacak. Türkiye'deki denize yapılmış ikinci havalimanı olmakla birlikte buranın derinliği ve büyüklüğünü düşündüğünüz zaman Türkiye'nin en büyüğü olacak. Biz inşallah denize ikinci bir havalimanı yapmış olacağız.' dedi.

'DÜNYADA SÖZÜ GEÇECEK LİDERE SAHİBİZ'

Havalimanı projesi ile AK Parti hükümetleri döneminde yapılan ve dünya çapında ses getiren projelerden birini daha yapmış olacaklarını ifade eden Bakan Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Rize ve Artvin'e hizmet edecek havalimanı ülkemizin batıdaki ve dünyadaki prestiji açısından ülkemiz adına ilave bir fonksiyon yerine getirecek. Türkiye'nin büyüklüğünü dünyada ortaya koyması adına önemli. Elbette ki dünya biliyor ki bütün bu büyüklükleri yaparken bir lider lazımdı.O liderde Allah razı olsun Rizeli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. O inşallah bize önderlik ve liderlik yaptıkça biz bunun gibi birçok projeyi yapacağız. Dünyada sadece tekniğimizle değil sözümüzün geçerliliği anlamında liderimizle birlikte söz sahibi olmaya dünyadaki mazlumların ve mağdurların hamisi olmaya devam edeceğiz. Bu kadar büyük projeleri yapıyorsanız bu yatırım aynı zamanda ülkenin ticari ve ekonomik olarak büyümesi demek. Ülkenin dünya ticaretinden daha fazla pay alması dünyada daha çok söz sahibi olması demektir. Siz ticaret ve ekonomik olarak ne kadar büyürseniz ne kadar çok söz sahibi olursanız liderinizin dünyadaki sözünün geçerliliği o anlamda büyür ve artar. Sözü geçecek bir lidere sahibiz. Biz yaptıklarımızla liderimizin elini güçlendirmeyi şiar edindik.'

'4 YIL SONRA TAMAMLANACAK'

Havalimanı deniz dolgusunun en derin yerinin 22 metre olduğunu ifade eden Bakan Aslan, 'Ortalama dolgu derinliği 17 metre olacak. Bu anlamda önemli bir derinlik. 4 yıl sonra buradan ülkemizin ve dünyanın her yerine uçabileceğiz. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye'nin 56'ıncı havalimanı olacak Rize-Artvin bölgesel havalimanımız bölgemize hayırlı uğurlu olsun.' dedi.

Ordu-Giresun havalimanının 3 yıldan biraz fazla sürdüğünü hatırlatan Bakan Aslan, 'Oradaki havalimanı düşünüldüğünde burası oranın 1.5 misli zorlukta. Burada 1.5 misli daha dolgu yapılacak. Bu bizim zamanımızı alacak. Tamamlanması 4 yıl öngörülüyor. Biran önce bitirmek ve hizmete sunmak için çabamız var. Süreleri daha kısaltmak için çabamız olacak. Projenin özelliği ve zorluğu düşünüldüğünde 4 yılda bitirmeyi hedefliyoruz.' dedi.

BAKANDAN OVİT TÜNELİ İÇİN TEMEL FIKRASI ESPİRİSİ

Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yapılan 14 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli ile ilgili bir soru üzerine projenin Karadeniz Bölgesi'nin projesi olduğunu belirterek şöyle dedi:

'Ovit'i tek başına değerlendirmek haksızlık olur. Rize-Erzurum arasında 35 kilometrelik tüneller yapıyoruz. Ovit tüneli Kasım ayı ortasında ışık görünecek. Her iki taraftan tüneli birleştirmiş olacağız. Güzel bir espri var. Temel' ide anmadan olmaz. İki uçtan başladık.Buluşursak bir tünelimiz bir tünelimiz buluşmazsak iki tünelimiz olacak. Karayollarının başarısı ve becerisi ile teknik kabiliyetleri bir tünel yapacak. Rizeliler 4 tünel beklemesin. Temel haklı çıkmayacak. Temel haklı için çıkmamak için bizi 'Yanlış yaparsanız böyle olur' demiş. Projenin tamamı çok önemli.Kuzey güney koridorunun çok önemli bir halkası. Bölge ticaretine çok ciddi katkı koyacak.'

İSİM SOHBETİ GÜLDÜRDÜ

Bakan Aslan, beraberindekilerle isim üzerine yaptığı sohbet sırasında Ordu ve Giresun arasına yapılan havalimanına ORGİ ismi verilmesinin gündeme geldiğini hatırlatarak 'Buradaki havalimanı içinde bana bir teklif yapıldı. Havaalanının Pazar-Ardeşen İlçeleri arasında yapılması bir ara gündeme gelmişti. Bunun için kolayı var. Pazar Paz'ı Ardeşen'in Ar'ı koyarız. Havalimanının ismi Pazar olur.'dedi. Bakan'ın bu sözleri gülüşmelere neden oldu. 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ