Bir dönemin korkulu hastalığı verem, artık tıbbın da gelişmesiyle kontrol altında! Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemli olduğu verem hastalığı için uzmanlar seferber. Ücretsiz tedavisi yapılan bu hastalık hakkında Çayeli Sağlık Ocağı Doktoru Cüneyt Beyaz bakın neler anlattı?

Rize'nin Çayeli ilçesinde Verem ile Savaş Haftası kapsamında Halk Eğitim kursiyerlerine bir seminer verildi. Dr. Cüneyt Beyaz'ın sunumuyla gerçekeşen seminerde bu hastalığın nasıl yayıldığı, belirtileri, korunma ve tedavi yöntemleri anlatıldı. Yoğun katılım gösterilen seminerde, kursiyerler verem hastalığı hakkında bilgi edindi.

Bir kişinin bir öksürükte yaklaşık on bin tane mikrobun havaya karıştığnı söyleyen Dr. Cüneyt Beyaz, tedavi olmayan bir kişinin yıl sonunda yaklaşık 15 kişiyi hasta edebileceğini belirtti.

Kimlerde hastalık riski daha fazla?

Bazı insanlarda hastalık riskinin daha fazla olduğunu öne süren Dr. Beyaz, 'Yetersiz beslenme, böbrek hastalıkları, uzun süre ilaç kullanma, alkol ve sigara kullanma gibi sebepler bu hastalığa yakalanma riskini arttırıyor' dedi.

Verem hava ile bulaşıyor

Dr Cüneyt Beyaz, verem hastlığının belirtilerini şöyle anlattı: 'Bir insan eğer öksürüyor, balgam çıkarıyorsa, geçeleri terleme ve ateş varsa, ve bu öksürük 15

günden fazla devam ediyorsa, kilo kaybı ve iştahsızlık varsa bu kişinin veremden şüphelenmesi gerekir'. Bu hastalığın havadan yayıldığını vurgulayan Beyaz, kursiyerlere bu gibi insanları gördüğünüzde uyarın tavsiyesinde bulundu.

Tedavi ücretsiz yapılıyor!

Dr. Cüneyt Beyaz, bu hastalığın 9 aya kadar ilaç tedavisi olduğunu ve verilen ilaçların sürekli kullanılması gerektiğini belirtti. Veremin zor bir hastalık olduğunu söyleyen Beyaz, hastanın ailesinin de korunması gerektiğinin altını çizdi. Bütün bu tedavi sürecinin ücretsiz olduğunu belirten Dr. Beyaz, 'Tedavi maddi durumla alakalı değildir' şeklinde ifade etti.

Çocuklara daha fazla bulaşıyor

Çocukluk çağında yapılan BCG aşısının öneminden bahseden Beyaz, bu hastalık çocuklarda daha fazla bulaşıyor dedi.Seminerin sonunda kursiyerlerin sorularını yanıtlayan Dr. Cüneyt Beyaz, en büyük korunma yönteminin kendimize iyi bakmak olduğunu vurguladı. Beyaz, vücut direnci yüksek olan insanlarda hastalanma riskinin daha az olduğunu sözlerine ekledi.

Bir kursiyerin sorusu üzerine hastalığın 9 aylık tedavi sonrası yüzde seksen- doksan iyileştiğini belirten Beyaz, ancak tedavi sonrası bu hastalığın yeniden nüksedebileceği ihtimalinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Öksürürken ağzınızı kapatın!

Verem ile savaşın bir çeşit eğitim meselesi olduğunu savunan Beyaz, insanların öksürürken ağızlarını kapaması ve yerlere tükürmemesi gerektiğini söyledi.

Haber: Cevriye Kibar

 


Editör: HABER MERKEZİ