Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Aydoğan Babaoğlu’nun atanmasıyla, Hava Kuvvetleri’nin son 3 komutanı da Karadeniz’den çıkmış oldu. Orgeneral Babaoğlu görevi devralacağı komutan Faruk Cömert gibi Samsunlu. Cömert’ten önceki komutan Halil İbrahim Fırtına ise Ordulu’ydu.

30 Ağustos 2003’ten itibaren Hava Kuvvetleri Komutanı olan Fırtına, türkülere tutkusuyla tanınıyordu. Bir röportajında Karadeniz’in meşhur türküsü 'Çarşambayı sel aldı' türküsünü sevmediğini, çünkü 'Bir yár sevdim el aldı' demenin teslimiyetçilik olduğunu söylemişti. En sevdiği türkü ise sözlerini Fatsalı bir şairin yazdığı ’Yaslan be Halil İbrahim’di.

İLÇESİNDE UÇTU

Fırtına’nın yerine Hava Kuvvetleri Komutanı olan Faruk Cömert ise Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde dünyaya geldi. Orgeneral Cömert, emekliliği öncesi son F-16 uçuşunu yaparken, doğum yeri olan Samsun’un Vezirköprü İlçesi üzerinden geçerek memleketine bir savaş jetinin koltuğundan son kez baktı.

YİNE BİR SAMSUNLU

27’nci Hava Kuvvetleri Komutanı olan Aydoğan Babaoğlu da Cömert gibi Samsunlu. Havza İlçesi’nde dünyaya gelen Babaoğlu, 1964’te genç bir teğmen olarak katıldığı Hava Kuvvetleri’nin zirvesine kadar yükseldi. Babaoğlu’nun ataması Samsun’da sevinçle karşılandı. Daha önce görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanları arasında diğer iki Karadenizli ise Merzifonlu Orgeneral Tahsin Şahinkaya ile Trabzon Sürmeneli olan Orgeneral Halis Burhan’dı.

HÜRRİYET

 

Editör: HABER MERKEZİ