Fatih Sultan KAR

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı: Rizespor’un Sosyal hayatımızda deneyimi yeri büyüktür. Bugünlere gelmemizde katkısı da vardır

Rizespor Eski Başkanı, İstanbul Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı: Bizim dönemimiz daha farklıydı. O günler biraz daha mütevazı, biraz daha amatördü. Zorlukları el ele vererek ve memleket sevgisi ile aştık!

 


Rizespor Eski Başkanı, İstanbul Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı ile Rizespor’da görev yaptığı dönem ve Rizespor üzerine konuştuk.

Yardımcı Holding’in önderi, denizci, sanayici, armatör, Bahama’nın Türkiye Fahri Konsolosu, Rize Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın da kurucusu, ayrıca on yıllık bir dönemde Rizespor futbol takımının genel kaptanlığını ve sonra da başkanlığını yapmış olan İstanbul Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı ile Rizespor kurucusu Muharrem Kürkçü ve Rizespor’un sembol futbolcusu Hüsnü Kürkçü’nün sahibi olduğu Kürkçü Ticaret’te karşılaştık. İş yoğunluğuna karşın söyleşi isteğimizi geri çevirmeyen Yardımcı ile Rizespor’da görev yaptığı dönem ve Rizespor üzerine konuştuk.

Rizeliler, sizi tanıyor, çalışmalarınızı biliyor. Rizespor camiası katkıları, çalışmaları ile fazlası ile tanıyor. Biz yinede biyografınızı sizin ağzınızdan alabilir miyiz?
27 Nisan 1950'de Rize'de doğdum. Şevket ve Saynur Yazici’nin oğluyum. İlkokulu Gülbahar İlkokulunda okudum. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da, yatılı olarak, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Vatan Mühendislik Yüksek Okulu'nu bitirdim. İnşaat mühendisiyim. Üniversite hayatım okul bittikten sonra Rize’ye geldim. Babamın işlerini devraldım. Babam o tarihlerde İstanbul’a taşındı. 1970’li yıllar. 1974 yılında  üniversite bitti, Rize’ye yerleştim. Rize’de kaldım, Rize’de evlendim. Eşim Akmehmet’in kızıdır. O zaman inşaat malzemesi mağazamız Kazım Karabekir Caddesi’nde, orayı yönettim. İnşaat malzemesi, nalburiye, hırdavat Ayrıca Bağdatlı Un Fabrikası onun işte satış müdürlüğü, yönetim kurulu başkanlığı, patronluğunu yaptım.  Rizespor Kulübü profesyonel futbol takımı Genel Kaptanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Rize Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Armatörler Birliği ve Türk Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundum. İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Rize Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kurucu Üyesiyim. Bahama Devleti'nin İstanbul Fahri Başkonsolosuyum. 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanıyım. İyi düzeyde İngilizce biliyorum, Emel Hanın ile  evli olup,  3 çocuk babasıyım.

Çok genç bir yaşta Rizespor’a genel kaptan oldunuz
Rizespor’la ilgili ilk genel kaptanlığım yanlış değilse daha önceden stajyer yönetici olarak çalıştım. Olur ya heveslisin. Muharrem (Kürkçü) abilerle ben çok çalıştım. Bu işi severek yaptım. İlk olarak Suat Mamat’ın Teknik Direktörlüğü döneminde genel kaptanlık yaptım. Bülent Eken, Kadri Aytaç gibi deneyimli isimlerle çalıştım. Fena sayılmayız tabii işin membaından geliyoruz. On yıl kadar yaptım genel kaptanlık yaptım.

Rizespor ile özdeşleşmiş isimlerle çalıştınız
Mustafa Rakıcı, Nuri Akbulut, Paşa Ali Alaman dönemidir benim başladığım dönem. Rahmetli Ancerli Kemal (Kemal Özkan)’larla çalıştım. Dr. Hüseyin Akyıldız, zaten halen beraberiz onunla İstanbul’da. Hamit Oral’lar, bölge müdürümüz Ömer Akmehmet’lerle çalıştık. Deneyimli, dostlardan çok yardım gördüm, çünkü ben çok genç yaşta bu işe başladım. Destek gördük her bakımdan. Mutlu bir hayat. Sosyal hayatımızda deneyimi yeri büyüktür. Bugünlere gelmemizde katkısı da vardır, çünkü düşünün 25 yaşındasınız Rize’de, Rizespor genel kaptanısınız ve bu işi yapıyorsunuz bir şekilde. Deneyimimi, tecrübemi artırmıştır.

O günlere dair bir hatıranızı anlatır mısınız?
1980–81 sezonunda Rizespor küme düşmüştü. Futbolcularımız kapışılıyordu. 12 Eylül dönemi idi. Yönetimde sorunlar yaşanıyor ve kulübümüz adeta ortada kalıyordu. Rize’nin ileri gelenleri toplantılar yapıyordu. Takıma ve futbolculara sahip çıkılmasa futbolcular bedavaya başka takımlara gidecekti. Bir transfer komitesi kuruldu. Komitenin başına ben seçildim. Kıyasıya pazarlıklar sonucu Zafer, Sinan ve Osman gibi kaliteli futbolcularımızı iyi paralarla sattık. Rizespor zor bir süreçten geçiyordu. Dönemin Valisi Namık Günel ve Rizeliler başkanlığımı çok istemişlerdi

Yönetiminizde kimler vardı?
19 Ağustos 1984 tarihinde yapılan kongre sonucu başkanlığa seçildim. Yönetim kurulunda Fehmi Ekşi, Sedat Bıçakçı, Rahmi Rakıcı, Mustafa Tanıl Kosif, Ahmet Hacıömeroğlu, Arif Ekşi, Hamit Oral, İsmet Sevimli, Kemal Özkan, İsmail Katırcı. gibi saygın isimler yer alıyordu. (01.01.1984 – 31.12.1984) tarihleri arasında başkanlık görevimi sürdürdüm.  Alt yapıya önem verdim. Esnafspor’dan yedi futbolcuyu Rizespor’a dahil ettik. Cesarettin, Burhan, Oktay ve Hüsnü o dönem takıma dahil edildi. Bir çok genci A takımla kaynaştırdık. Rizeli futbolcuların transferine zemin oluşturduk. Sonra ailemizin işlerinden ötürü şirket münasebetiyle İzmir’e gitmek zorunda kaldım. Önce İzmir, daha sonra İstanbul. Bedenen Rize’den uzak kaldım. İstanbul’a taşındım. Rizespor’u mecburen bıraktım. Ama her zaman Rize’nin, Rizeli’nin ve Rizespor’un yanında oldum Rize’de yaşamaya devam etsem yöneticilik de devam ederdi. Çünkü bu işi severek yapıyorduk. Bizim dönemimiz daha farklıydı bugünkü dönemlerden. O günler biraz daha mütevazı, biraz daha amatördü. Zorlukları el ele vererek ve memleket sevgisi ile aştık.  Rizespor, Rize’den yönetilirdi o zamanlar.

Bugünkü yapıyı değerlendirseniz...
Spor ile hep içli dişliyim. Küba’dan dünya rekortmeni Havyer Şolana’yı getirdik. Üç yıldır çalışıyor. Atletizm Federasyonuna verdik. Orda ilgim devam ediyor. Sporla ilgim amatörce, sessizce devam ediyor. Profesyonelce değil. Atletizm Federasyonuyla çok sıkı işbirliğimiz var. Fahri olarak bu işi yapıyorum. Uygun gördüğüm şekilde eğitim, spor desteklerimizi elimizden geldiği ölçüde iyi projelere imza atmak istiyoruz. Böyle çalışmalarımız var.

Rizespor’un bu günkü durumu hakkında neler söylersiniz?
Rize Yatırım AŞ’nin kurucularındanım. Oluşturan mimarlarından diyebiliriz. Rize Yatırım AŞ stadyum yapılıyor. Kapalı uluslar arası spor salonu yapılıyor. Olimpik yüzme havuzu yapılıyor. Bilahare onlar bitince eski stad yıkılıp yerine alışveriş merkezi, güzel bir otel yapılacak. Dolayısıyla o kadar güzel tesislere güzel yönetimler lazım. Bu kadar alt yapı yatırımı ileride ortaya çıkınca stadyum inşaatını görüyorsunuz çok iyi bir çalışmayla profesyonelce yürüyor. İyi alt yapı, iyi bir genç takım, iyi bir tesisleşme, iyi bir antrenman tesisleri, Rize’ye yönelik bu tarladan kaliteli iyi verim alacak futbolcu yetiştirecek Rizespor yönetiminin de bunları dikkate alarak çok sıkı, ciddi çalışması lazım. Tesislere yazık olmayacak herhalde. Vatandaşın, şehrin kenetlenmesi lazım.

 


Hasan Kemal Yardımcı henüz yirmi üç yaşında Rizespor Genel Kaptanı oldu

 


Üç başkan bir yönetici : Rizespor eski başkanları Nuri Akbulut, Hasan Kemal Yardımcı, Ali Riz Feyiz ( Merhum ) ve yönetici İrfan Akaslan

 


Hasan Kemal Yardımcı, Rizespor Kurucusu Muharrem Kürkçü ile Rizespor üzerine sohbet ederken Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı ve Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu kendilerini dinliyor

 Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır.
Güncel fotoğraflar için Muhammet Kaçar’a teşekkürler…

 

Editör: HABER MERKEZİ