Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'Elektrik ve doğal gaza zam kararı almasak tüketici faiz yoluyla 2 mislini ödeyecek' dedi.

Bakan Unakıtan, Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu tarafından Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kendisinin de Balkan muhaciri Ahsen hanımla evli olduğunu belirterek, 'Bizim tarihimiz göçlerle dolu. Bu nedenle muhacirlik kültürümüzün bir zenginliğidir' dedi.

Bakan Unakıtan, elektrik ve doğal gaz zamları ile ilgili bir soru üzerine de petrolün fiyatının 100 dolara çıktığını hatırlatarak, petrolün hiç kimsenin tahmin edemeyeceği fiyata yükseldiğini belirtti ve şöyle devam etti:

'Petrolün 11 dolar olduğu zamanları bilirim. 100 dolara aldığım bir şeyi eski fiyattan nasıl satarım. Açığı kapatmak için mecburen tüketiciden vergi alacağız. Onu, bunu sübvanse edeyim. Bütçeye açıklar verdireyim. Bu politikalar eskide kaldı. Ya borç alacaksın ya ek vergi alacaksın. Ya da zam yapacaksın. Artırmadık artırmadık ama bunun belli bir noktası var. Bundan sonrasını ekonomi kaldırmaz. Eski günlere dönme durumumuz olur. Ekonominin gerektirdiği bazı kararları almak zorundayız. Zam yapmayıp borç alırsak tüketici faiz ödemek zorunda kalır. Geçen yıl 48 milyar YTL faiz ödedik. Yazık günah. Elektrik ve doğal gaza zam kararı almasak tüketici faiz yoluyla 2 mislini ödeyecek. Bu zammı yapmazsak tüketici altından kalkılmaz yükleri ödemeye mecbur kalacak.'

Bakan Unakıtan, Maastricht kriterlerinde bütçe açığına, devletin borcuna, faiz ve enflasyon oranına baktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

'Şimdi biz AB'ye girmeden bütçe açıklarını indirdik. Artık eski bütçe açıkları ile karşılaşmayacağız. Yakında 2007'nin bütçe açıklarını açıklayacağım. Hedef ne demişiz şu kadar. Ondan daha az olmuş. Türkiye'nin borç yapısı Fransa, Belçika, İtalya ve Yunanistan'dan daha iyi durumda. Enflasyonu tutturana kadar devam edeceğiz. Ne gerekirse yapacağız. Faizler inecek.'


'Kendilerini düşünmeyen adamları düşünmek zorunda kalıyoruz'

Bakan Unakıtan, kredi kartları ile ilgili bir soru üzerine, 'Kendilerini düşünmeyen adamları düşünmek zorunda kalıyoruz' dedi. Herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini ifade eden Bakan Unakıtan, şöyle devam etti:

'Kardeşim senin şu kadar gelirin var ayağını yorganına göre uzat diye diye boğazım kurudu. Şimdi adam kredi kartı buldu mu hazine buldu sanki. Harca Allah harca. Yarın öbür gün ödeyeceksin. Bu kadar kısa akıllılık olur mu? Neden benim sizin kredi yüksek borcunuz olmuyor? Sonra borcumu ödeyemiyorum intihar edeceğim. Ya etme kardeşim borcunu öde. Sanırım hanım beyi sıkıştırıyor. Hanımları bu konuda eğitin. Her şeyi istemesinler. Eşinin gelirini biliyor. Bak biz devlet olarak gelire göre harcama yapıyoruz rahata kavuştuk.'

Bakan Unakıtan, daha sonra Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş'den Beylikova ilçesinde yapılacak Besi OSB hakkında ve Eskişehir Yazılım Üssü hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Dünya 

Editör: HABER MERKEZİ