Geniz akıntısı şikayetleri aslında hemen hemen her insanda olan bir akıntıdır. Oldukça rahatsız edici bir durum olmakla beraber günlük yaşantısında bireye olumsuzluk yaratmaktadır. Burun içerisinde bezler bulunur ve bu bezlerden günde 1 litre kadar mukus üretilir. Bazı durumlarda bu bezlerden salınan mukuslardan artış görülerek geniz akıntıları belirginleşmeye başlar .Bizler normal şartlarda genizde meydana gelen bu akıntıları farketmezken oluşan hastalıkların kaynağından dolayı mukozanın kıvamında koyulaşma ve yoğunlaşma görülürür. Kişide rahatsızlık vermesi de bu duruma bağlı gelişen bir olaydır.

   Geniz akıntısının asıl nedeni burunla ilgili sinüzit problemidir. Bunun beraberinde başka hastalıklar da akıntıya neden olabilmektedir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar geniz akıntılarına neden olabilir. Fazla sıcak, soğuk, kuru ve nemli ortamlarda da salgının yapısının değişmesinden ötürü akıntılar meydana gelebilir. Geniz akıntısına ne iyi gelir?

   Geniz akıntısı bulunan kişiler sürekli olarak boğazlarını temizleme gereksinimi duymaktadır. Ve bu durum boğaz tahrişlerine neden olabilmektedir. Boğaz içerisinde bulunan bu mukus rahatsız edici bir durumdur. İçerisinde inflamatuvar maddeler bulundurmasından dolayı geniz akıntısını da tetikleyebilmektedir. Tetiklenmesi sonucunda kişiler öksürük görülebilir. Ayrıca aşırı mukus boğaz ağrılarına da sebep olmaktadır. Kulak enfeksiyonları da görülen bir diğer belirtiler arasındadır.

  • Geniz akıntılarında en etkili tedavi tuzlu su karışımıdır. Bir çay bardağı kadar suyun içerisine ekleyeceğiniz bir çay kaşığı tuzu iyice karıştırınız. Daha sonra elde edilen karışım buruna çekilir ve burnun akması sağlanmış olur. Uygulayacağınız bu yöntem sinüslerinizin boşalmasını ve açılmasını hızlandıracaktır. Daha rahat nefes almak için gün içerisinde birkaç kere tekrarlayabilirsiniz.
  • Adaçayı ile hazırlayacağınız gargara sadece geniz akıntısı şikayetlerinizi gidermeyecek buna ek olarak öksürük rahatsızlığınızın da kesilmesini sağlayacaktır. Bir bardak su içerisine bir yemek kaşığı kadar adaçayı ekleyin ve demlenmeye bırakın. Çayı ılıdıktan sonra gün içerisinde birkaç kez uygulayabilirsiniz.
  • Yapacağınız buhar banyoları da burnunuzun açılmasını sağlayacaktır. Özellikle kaynar su içerisine bunun için mentol içeren buğu septik gibi maddeler koyabileceğiniz gibi vicks gibi ürünler de ekleyebilirsiniz.  Soluduğunuz bu buhar sayesinde mukus hareketlerinizin kısa sürede hızlandığını göreceksiniz. Üst solunum yollarınızın temizlenmesi kolaylaşacaktır. Astık rahatsızlığı olan kişilerin buhar uygulamalarından kaçınmaları gerekmektedir.
  • Odanın havasız kalmaması gerekmektedir. Sık sık pencere açılarak odaya oksijen girişi sağlanmalıdır.
  • Günde yaklaşık olarak 2 litre su tüketmenizde fayda vardır. Su tüketmeniz mukusların daha hızlı temizlenmesini sağlarken boğazda birikmesini de önleyecektir.
  • Geniz akıntısı probleminizi büyük ölçüde azaltan bir diğer bitki de zencefildir. Bir su bardağı sıcak suyun içerisine koyacağınız 1 çay kaşığı kadar zencefili demleyerek tüketebilirsiniz.
  • Geniz akıntısının verdiği rahatsızlıkları ballı limon karışımı ile önlemek mümkündür. Bal iyi bir antibiyotiktir. Limonun temizleyici etkisi ile birleşerek geniz akıntısı kaynakları boğaz tıkanmalarının önüne geçebilirsiniz.
  • Su tüketimde içerisine koyacağımız bir yemek kaşığı elma sirkesi de problemin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ