Yunus Emre Albayrak ve Murat Kılıç adlı gezgin arkadaşlar, görme engelli üniversite öğrencisi Yunus Tarik’i de yanlarına alarak otostop çekip, tüm Türkiye’yi geziyor. Belgesel de hazırlayan gençlerin son durağı Rize oldu.

Final sınavlarına hazırlanırken kendisine gelen bir mail, görme engelli Yunus Tarik’in hayatını değiştirdi. Türkiye’yi otostopla gezen Yunus Emre Albayrak ve Murat Kılıç bir duyuru yaparak, görme engelli bir arkadaşla yola çıkarak belgesel çekmek istediğini Tarik’in okuduğu üniversiteye duyurdu. Yunus Tarik, Albayrak ve Kılıç ile irtibat kurarak otostopla Türkiye’yi gezmeye başladı. Göremediği yerleri hissettiğini dile getiren Yunus Tarik, otostopla seyahat etmekten gayet memnun bir şekilde yol arkadaşlarına ayak uyduruyor.

Kayseri’den gezgin arkadaşları Yunus Emre Albayrak ve Murat Kılıç’a katılan Yunus’un arkadaşlarıyla son durağı Rize oldu. Kayseri’den belgesellerine başlayarak otostopla yola çıkan grup, Tokat’ta geçirdikleri bir gecelik kampın ardından yollarına otostopla devam ederek Samsun’a ve ardından Ordu, Giresun, Trabzon kamplarını da tamamladıktan sonra son durakları olan Rize’ye ulaştı. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda rafting yapan grup gezi planını tamamlayarak geldikleri gibi otostopla geriye dönmeyi planlıyor.

Yunus Tarik, kendisi gibi görme engelli vatandaşlara, “Onlar da yapabilirler. Öncelikle kendileri yapabileceklerine inanmalılar. Çevrelerindekiler inanmıyorsa bile onları inandırmak yine kendi ellerinde. Evet, bir ön yargı var ama yıkmak için uğraşmazsan kendiliğinden yıkılmaz. Önce bu yargıyı kendi içinde yıkacaksın” diyerek, kendilerine güvenmeleri gerektiğini dile getirdi.

Gezilerin sadece bu kadarla sınırlı kalmayıp devam etmek istediğini de sözlerine ekleyen Tarik, “Kendime 10 gün bir fırsat verdim. 10 gündür bu maceranın içerisindeyim. İlk oldu ama son olmayacak. Arkadaşlarımı bırakıp İstanbul’a nasıl geri döneceğimi bilmiyorum. Kesinlikle bu olayı yeniden tekrarlayacağım” dedi.

Yeni şeylerle karşılaşmayı çok sevdiğini dile getiren Tarik, “Yeni şeyler denemeyi çok severim. Rafting de bunlardan biri oldu. Rafting yapmak çok eşsiz bir şey. O ırmaktaki soğuk suyu hissetmek, şelalelerden aşağıya düşmek çok farklı bir şey” ifadelerini kullandı.

Yunus’un aralarına yeni katıldığında endişeli olduklarını dile getiren Murat Kılıç, “Çok endişeliydik. Yapabilecek miyiz diye düşünüyorduk. Fakat gayet kolaymış olaylar, düşünülen kadar zor değilmiş. Yunus da gayet güzel koşturuyor. Yunus her istediğini kendi başına yapabiliyor, kimseye ihtiyaç duymuyor, başkasından yardım almıyor. Biz engelin karşısındaki insanlarda olduğunu düşünüyoruz. İnsanların bakış açısında bütün engeller. Gittiğimiz her yerde insanların evlerinin kapıları bizlere tamamen açık. Gayet iyimserler. Zaten bizim Türk insanı çok sıcakkanlı. İnsanlar sadece otostopu nasıl yapıyorsunuz diyor. O konuda da çok rahatız. Bekleyişimiz 10 dakikayı geçmiyor genelde. Hemen arabalarına alıyor insanlar. Gittiğimiz yerlerde sorunlar da yaşamıyoruz. Dışarıdan bakıldığı gibi değil yani. Karşı çıkan insanlar oluyor tabi ama genel olarak yüzde 80’i bizleri sahipleniyor” şeklinde konuştu.

Grubun içerisinde tek kadın olan Rana Kaya ise, otostop çekerek seyahat etmenin düşünüldüğü kadar zor olmadığını dile getirerek, “Yola çıktığımda yanımda daima arkadaşlarım oluyor. Ama şöyle ki toplumda kadına bakış açısı çok farklı. Ben bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü bilindiği gibi değil ben uzun süredir yoldayım. Uzun süredir otostopla seyahat ediyorum. Uzun süredir otostopla geziniyorum. İnsanlar çok yardımsever, düşünüldüğü gibi zor değil. Bir engel olacağını düşünmüştüm ama bu gerçekten bizim içerimizde bir engelmiş. Yunus benim bilmediğim çoğu şeyi biliyor. Psikolojiden bahsediyor, felsefeden bahsediyor. Benim eksiklerimi o tamamlıyor. Ben onu anlatarak tamamlamaya çalışıyorum” diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ