ORDU Belediye Meclisi, fındık sezonunun başlaması nedeniyle belediye sınırları içerisinde uygunsuz alanlara kurutulması için fındık serilmesi veya bu alanlarda fındığı yeşil kabuğundan ayıran patoz makinesi çalıştırılmasını yasakladı. Bu karara göre, kilosu 5 YTL'den alınan fındık için 5 bin YTL'yi bulan cezalar sözkonusu.

Yasağa uymayanlara 1098 YTL'den 5490 YTL'ye kadar para cezası uygulanacağı belirtilirken, DSP'li Belediye Başkanı Seyit Torun, bu kararı vatandaşların şikayeti üzerine aldıklarını söyleyerek, üreticilerden kurallara uymalarını istedi.

Ordu'da, alınan encümen kararıyla, belediye sınırları içerisinde cadde, sokak, meydan, park yerleri, okul bahçeleri ve arsalara fındık serilmesi ve bu alanlarda fındığı yeşil kabuğundan ayırmaya yarayan patoz makinelerinin çalıştırılması yasaklandı. Yasakla birlikte, kilosu 5 YTL'den alınan fındık için, 5 bin YTL'yi bulan cezalar sözkonusu olurken, kararın, fındığın kabuklarının çevre kirliliği yaratması, yağmur sularıyla birlikte sürüklenerek logar ağızlarını kapatması, patoz makinelerinin ise gürültü kirliliği ve toza yol açması nedeniyle, vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine alındığı belirtildi. Ordu Belediyesi'nce konuyla ilgili anket yapıldığı ve ankete katılan 455 kişiden 322'sinin, fındığın kent merkezine serilmesini uygun bulmayarak, belediyenin aldığı kararı desteklediği belirtildi.

Yasağa uymayan üreticilere, 1098 YTL'den 5490 YTL'ye kadar para cezası kesileceği belirtilirken, DSP'li Belediye Başkanı Seyit Torun, çevre kirliliğine neden olduğu için böyle bir uygulamaya gittiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Cadde ve sokaklara fındığını serip kurutmaya çalışan ve patoz makinelerini sokak ortasında çalıştıranlar hem çevre kirliliği hem de gürültü kirliliği yaratıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da önerilerini ve şikayetlerini dikkate aldık. Bu karar öncesinde bir anket çalışması yaptık. Modern bir kent olmak, modernleşmeye ayak uydurmak için artık bu tür kent kültürüne uymayan görüntülerden uzak durmamız gerekiyor. Özellikle fındık hasatı sonrasında kurutma işlemi için fındığın cadde, sokak, kaldırım, otopark, okul bahçesi gibi kamuya açık alanlarda serilmesi, çevre kirliliğiyle birlikte patozlama esnasında gürültü kirliliği de yaratıyor. Patozlar saat başına ücretle çalıştığı için gecenin ilerleyen saatlerine kadar da çalıştırılıyor. Bu da haliyle vatandaşlarımıza rahatsızlık veriyor.”

Fındık sezonu boyunca zabıta ekiplerinin sıkı denetleme yapacaklarını da belirten Torun, yasaklara uymayan üreticilere ceza keseceklerini belirtti.

Hürriyet

 

Editör: HABER MERKEZİ