Karadeniz bölge tarihi üzerine aralıksız sürdürdüğü arşiv-araştırma çalışmaları sayesinde çok sayıda materyale ulaşan Fatih Sultan Kar'ın koleksiyonundan seçilen 40 tarihi fotoğraf, Rize'de İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde sergilenecek.

Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından organize edilen sergi, Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü kutlamaları kapsamında 26 Şubat – 03 Mart 2008 tarihleri arasında açık kalacak.


Fatih Sultan Kar, sergiye ek aynı yerde olarak 26 Şubat'ta düzenlenecek imza gününde bir süre önce çıkan 'Rize'de yaşanmış fıkra gibi olaylar' isimli kitabını okurlar için imzalayacak.

Fatih Sultan Kar, Rize tarihi ile ilgili çalışmaları ve açılacak olan 'Evvel zaman İçinde Rize' sergisinin kolay elde edilmediğini belirterek, 'Bazen sararmış bir fotoğrafta, yırtılmış bir belgede yakaladığımız güzellikleri yarınlara taşımak, insanların bakışına sunmak bir koleksiyoncunun önce tutkusu, sonra görevidir. Rize Televizyonu'nda çalışırken, Rize tarihine ışık tutan birkaç fotoğrafla başlayan bu tutkum, büyük bir hevesin ve bireysel olarak da iz sürme çabasının içine itti beni. Bir kentin üstüne sinmiş izler ve ipuçları bulma çabaları sonucu elimde binlerce Rize fotoğrafından oluşan bir arşiv oluştu. Her biri Rize tarihine ışık tutan, Osmanlı'nın sonu ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden belgelere ulaşmak sanıldığı kadar kolay olmadı. Bu fotoğraflar bir prestij kitap halinde yayınlanacak. Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Koyuncu'nun ısrarı üzerine çalışmalarına bir katkı sağlamak gayesiyle 40 fotoğraflık seçkiyi, kitaptan önce sergilemeyi uygun buldum. Elimdeki Rize arşivinin oluşmasında büyük katkıları olan sahaf arkadaşlarım Lütfi Bayer, Lütfi Seymen, Asuman Bektaş, Zafer Timuçin, Turgay Kaptan (Denizler Kitabevi), Yazar Mehmet Bilgin, Haşim Albayrak, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. İsmail Kara, Süleyman Kazmaz, İshak Güven Güvelioğlu, Muhammet Safi, Recep Koyuncu ve Hasan Tuncer Türüt'e teşekkürü borç bilirim. Ayrıca Serginin hazırlanmasında katkısı olan Ayder Haşimoğlu Otel, Turkey Helisky ve Rize Belediyesi'ne teşekkürler. Bütün bu güzelliklerin yanında Rize'de bazı kimselerin arşivimde yer alan fotoğrafları kaynak gösterme gereği duymaksızın ticari amaçla yayınlamak suretiyle kazanç sağladıklarını görmek heyecanımı zedelemektedir. Emeğin saygı ve değer gördüğü mutlu bir dünya dileğimizdir' dedi.

Fatih Sultan Kar
Fatih Sultan Kar, 30 Mart 1971 tarihinde Rize-Gündoğdu'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Gündoğdu'da tamamladı. Rize'de çeşitli gazetelerin temsilciliğini yürüttü. Bir dönem Rize Televizyonu Haber Servisi'nde görev yaptı. Birçok gazete ve dergide yazıları ve şiirleri yayımlandı. Aynı zamanda söz yazarı olan Kar, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesidir. Kar, 150'yi aşkın (10 tanesi TRT denetiminden geçmiş) Karadeniz türküsüne söz yazarı olarak imza attı. Karadeniz bölge tarihi üzerine aralıksız sürdürdüğü arşiv-araştırma çalışmaları sayesinde hatırı sayılır miktarda materyale sahip olan Kar, Çaykur Rizespor Kulübü'nün resmi dergisinin tarih bölümünü hazırladı. “Rize'de yaşanmış fıkra gibi olaylar” isimli kitabı yayınlandı. Bir yandan 'Evvel Zaman İçinde Rize' kitabının son düzeltmeleriyle yoğun mesai harcarken diğer yandan yayına hazır halde olan 'Rize Spor Tarihi' kitabıyla ilgilenen Fatih Sultan Kar, 1998'den bu yana İstanbul'da yaşıyor ve bir kamu kurumunun Basın Yayın Müdürlüğü'nde görevini sürdürüyor.

Pazar53

Editör: HABER MERKEZİ