Hazine Müsteşarlığı, geçen hafta bir yönetmelik yayınlayarak, özellikle bireysel emeklilik sisteminden emekli olanların toplu para yerine ömür boyu maaş almasının da önünün açtı. Hazine'nin yayınladığı Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği altı ay sonra yürürlüğe girecek. Bu çerçevede emeklilik ve hayat şirketleri yıllık gelir sigortası düzenleyecek. Bireysel emeklilik sisteminden emekliliğe hak kazananlar, birikimlerinin tamamını ya da bir kısmını gelir sigortasına aktarabilecek. Sadece bireysel emeklilik katılımcıları değil toplu birikimi olanlar da gelir sigortası yaptırabileceği gibi belli süreler içinde ödenecek katkılarla da yıllık gelir sigortası poliçesi alınabilecek.

56 YAŞ ÜSTÜ İÇİN

Sigorta kapsamında, şirketler düzenlenen poliçede belirlenen şartlara göre ya hemen ya da belli bir süre sonra başlamak üzere sigortalıya ömür boyu maaş ödeyecek veya belirli süreler içinde toplu para ödemesi yapacak. Sigortalı eğer isterse ödemeler, poliçede belirtilen kişilere de (lehdar) yapılabilecek. Yıllık gelir sigortası sözleşmesine göre belirlenen emeklilik maaşı aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak ödenecek.
Hazine yayınladığı yönetmelikte, sigorta şirketlerinin düzenleyecekleri yıllık gelir sigortası ürünlerini iki gruba ayırdı. Bunlardan biri, 56 yaş ve üzeri kişilere sunulacak sigortaürünleri. Bu ürünler, TL cinsinden olacak ve ömür boyu maaş ödenecek. Ödemeler hemen başlayabileceği gibi en fazla 5 yıl ertelenebilecek.

GETİRİ GARANTİSİ VAR

Sigorta şirketleri sigortalıya yapacakları ödemeleri poliçe başlangıcında belirleyecek ve her yıl da enflasyon oranında artıracak. Sigortalının vefatı halinde ise sigorta şirketi geride kalanlara toplu tazminat ödeyebileceği gibi ömür boyu maaş da bağlayabilecek. Yönetmeliğe göre sigorta şirketlerinin 56 yaşın altındaki kişilere yönelik hazırlayacakları ürünler ise farklı olacak. TL veya yabancı para cinsinden bir seferlik ya da taksitli prim ödenerek yaptırılacak gelir sigortalarında şirketler, enflasyona ya da başka bir yatırım enstrümanına endeksli olarak ömür boyu maaş ya da toplu para ödeyecek. 56 yaş altı ürünlerde tıpkı hayat sigortalarında olduğu gibi kar payı da dağıtılabilecek.
2015'in Eylül ayında başlayacak gelir sigortaları için önceden sigorta şirketleri Hazine'ye başvuracak ve Hazine, yapacağı değerlendirme sonucu altyapısı yeterli şirketlere sigortasözleşmesi yapma yetkisi verecek.

MAAŞ NASIL ALINACAK?

* Bireysel emeklilik sisteminden emekliliğe hak kazananlar ya da toplu birikimi olanlar yıllık gelir sigortası yaptıracak.
* Birikimlerin tamamı ya da bir kısmı sigorta şirketine aktarılabileceği gibi belli katkı ödeyerek de sigorta yaptırılacak.
* Sigorta şirketi, gelir sigortası kapsamında kişilere ömür boyu maaş ya da belirli sürelerde maaş bağlayacak.
* Emeklilik maaşı aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık olarak ödenecek.
* Sigorta şirketi ödemeleri her yıl enflasyon oranında artıracak.
* Gelir sigortası ürünleri 56 yaş üstü ve 56 yaş altı kişilere göre düzenlenecek. (Kaynak:Hürriyet)

 

Editör: HABER MERKEZİ