Başbakan Erdoğan, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen ''e-Devlet Kapısı'' Projesi Açılış Töreni'ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Hükümet olarak, göreve geldikleri ilk günden itibaren bürokratik yapıyı vatandaşlara daha iyi hizmet eder hale getirmenin çabası içinde olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan e-Devlet Kapısı projesinin öncelikli hedefi, bürokrasinin asgariye indirilmesi, devletin vatandaşlarımıza ve iş dünyasına hızlı ve kaliteli hizmet sunmasıdır. Hükümet olarak, her zaman insan odaklı bir vizyon ortaya koyduk. Milletimizi, dünyayı küresel bir köy haline getiren kürselleşme çağının nimetlerinden mahrum bırakmamak için var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz.

E-devlet projesini de bu doğrultuda önemli bir proje olarak gördük. Fiziki ortamlarda sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınması ve internet üzerinden yürütülebilmesi, bu çerçevede devrim niteliğinde bir yenilik olarak görülmelidir.

Proje, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanda da çok önemli katkılar sağlayacak. Kamu kesiminde büyük bir değişimin yolunu açacak. Projeyi, devletin kısa yolu olarak tanımladık. Bu kısa yolun adresi ise, www.türkiye.gov.tr'dir.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, ''Ya Allah bismillah'' diyerek dokunmatik ekrandaki tuşa bastı ve e-Devlet Kapısı Projesinin açılışını gerçekleştirdi.

E-Devlet Nedir?

e-Devlet, vatandaşlara Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, Devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

E-Devlet Kapısı Nedir?

e-Devlet Kapısı, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan büyük bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini, vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.

e-Devlet Kapısı, “Vatandaş”, “İş” ve “Devlet” olmak üzere üç ana sayfadan oluşmaktadır. Bu sayede kullanıcılar ihtiyaçları doğrultusundaki hizmetlere kolaklıkla erişebileceklerdir.

Vatandaşlar E-Devlet Kapısını Nasıl Kullanabilecekler?

e-Devlet Kapısı üzerinden iki türlü hizmet tipine erişim mümkündür.

Bilgilendirme amacıyla sunulan içeriklere erişim için www.turkiye.gov.tr adresini yazıp sayfayı görüntülemeniz yeterli olacaktır.

e-Hizmetler ise elektronik ortamdan sunulan kamu hizmetleridir. Kişisel bilgilere erişim veya kimlik doğrulama gerektiren e-hizmetlere erişim için şifre, e- imza veya mobil imzaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması (şifre, e-imza ve mobil imza) ile pek çok e-hizmeti aynı adresten alabilirsiniz.

Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde önümüzdeki dönemde devreye alınacak olan ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilecektir. 


E-Devlet Kapısından Ne Tür Hizmetler Verilecek?

e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlara verilen hizmetler genel olarak şöyle gruplandırılabilir:

Bilgilendirme hizmetleri
e-Hizmetler
Ödeme işlemleri
Kurum ve kuruluşlara kısayollar
Güncel bilgiler ve duyurular
Kurumlardan vatandaşlara mesajlar

Bunun yanı sıra kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı e-Devlet Kapısı tarafından sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.

Kullanıcı Şifreleri Nereden Nasıl Alınabilecek?

Elektronik hizmetlere erişimde kullanılacak olan şifreler açılışla birlikte PTT merkezlerinden temin edilebilecektir.

E-İmza Nedir?

Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.

E-İmza Sertifikasını Nerelerden Alabilirim?

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilerere http://www.tk.gov.tr/eimza/eshs.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

E-İmzayı Nasıl Kullanabilirim?

Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir. Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.

Mobil İmza Nedir?

Cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan uygulamadır.

Mobil İmzayı Nereden Alabilirim?

Mobil elektronik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmeti sunan Turkcell ya da Avea’ya başvurarak mobil imza edinebilirsiniz.

Mobil İmzayı Nasıl Kullanabilirim?

Adım 1: Giriş menüsünden “mobil imza ile giriş” seçeneğini seçiniz.

Adım 2: Gelen ekranda TC Kimlik No ve Mobil imza aboneliğiniz bulunan GSM numaranızı giriniz ve “Gönder” tuşuna basınız.

Adım 3: Bilgisayar ekranında sözleşmeyle beraber imza metninin özeti açılırken, cep telefonunuza da imza metninin özeti gelir. Ekrandaki imza metni özeti ile cep telefonunuza gelen metin aynı olmalıdır. Bu durumda ekrandan sözleşmeyi okuyup cep telefonunuzla imzalayabilirsiniz. Mobil imza ile girişten vazgeçerseniz ekrandaki iptal düğmesini kullanarak ana sayfaya dönebilirsiniz.

Adım 4: Cep telefonunuza gelen imza metni özetini imzaladıktan sonra ekrandaki işleme devam tuşuna basarak giriş işlemini tamamlayınız.

Elektronik hizmetlerden faydalanmak için ücret ödeyecek miyim?

Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için kamu kurumları tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir. (habertürk)


Editör: HABER MERKEZİ