Yayın hayatına yeni başlayan ve ikinci sayısı yayınlanan Çaydef Çayeli Gazetesi’nin konuğu Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır oldu. Gazetenin ilk sayısında ilçe Kaymakamı Mehmet Aktaş’a yer verilmişti.

 

Çayeli’nde yapmış olduğunuz projelerinizi kısaca özetler misiniz?

Çalışmalarımızı konu başlıklarıyla özetlemek istersem şöyle sıralayabilirim. İşbaşına geldiğimiz 2004 Mart ayında öncelikle ekibimizle beraber Çayeli’ni iyice etüt ederek eksikleri tespit ettik. Bunlar ilçemizin yıllardır kanayan yarası, halkımızın çözümünü beklediği sıkıntılardı.

Yılların ihmali şehir içi yolumuz tamamen yenilerek hizmete açıldı, İlçeye modern kültür sitesi kazandırıldı, Çayeline yeni giriş kavşağı ile esnafımız rahat nefes aldı, Andon içme suyu şehre verilmeye başlandı, Sahil projesi çevre düzenleme peyzaj çalışmaları tamamlandı, Hükümet meydanda yoğunluğa sebep olan halk otobüsleri yeni yerlerine taşındı, cadde ve sokak yenileme çalışmalarına Namık Kemal meydanından başlandı, mahalle yollarımızda hazır betonla yol betonlamaları yapıyoruz, yine tüm mahallelerimizin ihtiyaç olan yerlerinde istinat duvarları yapıldı, Renkli Çayeli projesi ile  215 bina yenilendi, İlçe deniz sahilinde yürüyüş parkuru için dolgu çalışmaları başladı, Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünün İlçeye kazandırılmasıyla bölge turizmini hareketlendirdik, çeşitli mahallelerde asfaltlamalar yapıldı, yine çeşitli mahallemizde parke yolllar yapıldı, yoğun yerleşim merkezlerimizde yaya tretuvarlarını bitirdik, İlçemizin 11 ayrı yerinde parklar kurduk, Bölgemizin ilk aile plajını hizmete açtık ikinci ve daha büyük halk plajı önümüzdeki yaz hizmete girecek, 11 km lik sahil yolumuzun ışıklandırılması sağlandı, yine yılların ıhmalı sitelerin alt yapıları tamamlandı.

Sosyal belediyecilik adına da ailelerimize dinlenme parkı, başarılı fakat imkansız öğrencilerimize dershane yardımlarında bulunduk, Üniversitede okuyan öğrencilerimize burslar temin ettik, gıda ve kömür yardımlarımızın dışında muhtarlarımızla iş birliği içerisinde ayni ve nakdi yardımlarımız devam ediyor. Yine bu dönemde belediyemiz araç parkına 14 adet araç kazandırdık.

En önemli çalışmalarımızdan bir tanesi de Çayeli Spor şehir stadının sentetik çimle kaplanması oldu.

Şu anda devam eden projeleriniz den bahseder misiniz?

Şu an devam eden projemiz sokakların yenilenmesi, ışıklandırılmalarının yapılması, binaların dış görünüşünün güzelleştirilmesi (%80’i tamamlandı) dir.

Sahil yolunun geçmesiyle denizle irtibatı kesilen ilçemize sahilde oturabilecek yerler kazandırılmak amacıyla yapmış olduğumuz dolgu çalışmaları sonucu elde ettiğimiz yerin inşası proje aşamasındadır.

Hayalinizde nasıl bir Çayeli yatıyor?

Alt ve üst yapı sorunu olmayan cadde ve sokakları düzgün, tertemiz denizin azami faydanılabilen insanlarının Belediyecilik adına alabilecekleri her türlü hizmetten nasibini almış, eğitim seviyesi yüksek, sosyal ve kültürel etkinliklerin paylaşılıp yaşandığı, gelen yerli ve yabancı turistlerin doğasına hayran olduğu kadar imarına ve yaşam kalitesine de hayran kalabilecekleri, herkesin güvenle yaşayabileceği, huzurlu mutlu olabileceği dört başı mamur bir Çayeli’dir hayalim.

Belediye başkanı olarak Çayeli’nin en büyük sorunu olarak neyi görüyorsunuz? Bu konudaki çalışmalarınız neler?

İlçemizin aynı zamanda da Ülkemizin en büyük sorunu işsizliktir.Bizler yani Belediyeler hizmet kapısıdır.Hizmet konusunda sınır yoktur.Ancak takdir edersiniz ki, halkımız işsizlik konusunda da bizlerden çözüm beklemektedir.Buna belediyelerin gücü yetmez.Bu konuda iş adamlarımızı bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz.Gençlerimizin iş sahibi olmasını bizler de arzu ediyoruz.Ancak son yıllarda doğudan ve Gürcistan dan gelen kardeşlerimiz İlçemizde iş ayrımı yapmaksızın her türlü işte çalışmaktadırlar.Mesleki ehliyete sahip olan gençlerimiz iş bulma konusunda sıkıntı çekmezken bunun dışında kalan gençlerimiz boş gezmekte yada bölgeden göç etmektedirler.Belediye olarak  bölgemizdeki istihdam sorununu çözebilecek kadar büyük yatırımlar yapmamız imkan dahilin de değildir.

Ancak Bölgemize yatırım yapacak, gençlerimize iş imkanı sağlayacak yatırımcı iş adamlarımıza Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız.

Belediye başkanlığına aday olma fikri nasıl ortaya çıktı. O süreci anlatır mısınız?

Bizim anlayışımız da görev istenmez verilir. Yani bir şeye talip olmaktan ziyade o işi başarabilme yeteneğine sahip olmak, öngörülmek, layık bulunmak gerekir. Bizide bu göreve layık bulan dostlarımız oldu. Bu konuda hizmet etmemiz istendi. Bizlerde bu sorumluluğa sahip çıkarak halkımızın teveccühü ile bu görevi aldık. Amaç hizmet etmek olunca hiç tereddütsüz kabul ettim ve görevimi de en iyi şekilde icra etmeye çalışıyorum. Mevlam utandırmaz inşallah.

Belediye Başkanlığı aile hayatınızı nasıl etkiliyor? Eşinize ve çocuklarınıza yeterli zamanı ayırabiliyor musunuz?

Tabiki etkiliyor. Bazen onların yerine kendimi koyuyorum. Yaşadıklarının kolay olmadığını kabul ediyorum. Eşim ve çocuklarım durumun gayet iyi farkında olduklarından kendi üzerlerine düşen fedakârlığı yapıyorlar. Beraber geçirdiğimiz zaman kısıtlı da olsa yetinmesini biliyorlar. Onların bu konuda ki desteği şüphesiz çok önemli benim için. Düzenli bir aile hayatı, anlayışlı bir eş başarının en büyük sırrı.

Hayatta bazı eserler ortaya koymak, insanlara faydalı olmak, doğup büyüdüğün topraklarda kalıcı hizmetler bırakmak çok önemli. Bütün bunların fırsat maliyeti ise aileden biraz uzak kalmak oluyor.

İşlerim yoğun, zamanın az, çocuklarımla yeterince vakit geçiremediğim doğrudur. Ama eşim bu açığı iyi kapatıyor. Kısacası onlarda bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi için benimle gönül birliği etmişler güzel bir ailem var.

Siyasi kariyerinizle ilgili olarak, kafanıza koyduğunuz bir hedef var mı?   

Esas olan hizmettir. Hizmetim en iyisini yapmaktır. Doğup büyüdüğüm bu topraklarda kalıcı ve insanlığın faydasına olacak güzel eserler bırakmak en büyük hedefimdir. İnsanlar kendi siyasi kariyerlerini belirleyemezler. Tabii ki herkesin bir hedefi vardır. Ancak önemli olan halkın teveccühüdür. Bu siyasi kariyeri belirleyecek olan en önemli etken yaptığınız hizmetlerin insanlara yansıması ve bunu değerlendiren insanların size duyacakları güvendir.

Tekrar belediye başkanlığına aday olacak mısınız?

Çayelimiz için çok şeyler yaptığımıza inanıyoruz. Uygulamaya koyacağımız daha nice projeler var.

Çayeli Gazetesi 

 

Editör: HABER MERKEZİ