7 Haziran Genel Seçimleri sonucuna göre Doğu Karadeniz'in yükselen partisi MHP oldu.Doğu Karadeniz illeri Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’da toplamda 1 milyon 882 bin seçmen bulunuyor. Bölgeye genel olarak bakıldığında AKP, 17 vekillikten 14’e düşerken, MHP 1 vekilliği 3’e, CHP ise 4 vekilliği 5’e yükseltti. 

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; Trabzon’da AKP ve CHP’nin oy sayısının düşmesi ve MHP’nin yükselmesine rağmen vekil dağılımları aynı kaldı. MHP oylarını artırıp ilde ikinci parti konumuna yükseldi ama bu yükseliş ikinci vekilliği elde etmeye yetmedi. Giresun, Ordu ve Gümüşhane’de AKP birer vekillik kaybederken MHP, bölgede tek olan vekil sayısını 3’e yükseltti. Trabzon’un yanı sıra artık MHP’nin Giresun ve Gümüşhane’de de vekilleri var.

Trabzon’da AKP’nin vekillerinin tamamı değişti. Eski Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 59. ve 60. hükümetlerin Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, iki dönem vekillik yapan Safiye Seymenoğlu ve Aydın Bıyıklıoğlu artık yok. Bu AKP'li vekiller yerlerini Süleyman Soylu, Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Adnan Günnar'a bıraktı. Trabzon’da 21. Dönem Bayındırlık ve İskân Bakanı MHP’li Koray Aydın yerini korudu. MHP’nin Trabzon’da oyu 69 binden 94 bine yükselmesine rağmen ikinci vekili çıkarmaya yetmedi. CHP’de ise oylar 82 binden 76 bine düştü ve bir önceki dönem olduğu gibi Meclis’te tek vekil; Haluk Pekşen gönderilebildi. Trabzon’la ilgili yapılan yorum ise; şehirde belediye başkanlığı yapmış, 24. Dönemin vekili Volkan Canalioğludöneminde CHP’ye giden milliyetçi oylar, bu seçimde tekrar MHP’ye döndü şeklinde.

Giresun’da geçen dönem 4 vekillikten 3’ünü AKP, birini CHP kazanmıştı. Oylarını 31 binden 41 bine artıran MHP, bir vekillik elde edip Orhan Erzurum’u Meclis’e gönderdi. 3 dönem vekillik, 24. Dönem’de de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapan Nurettin Canikli’nin memleketinde AKP’nin oyları eriyerek ancak eski vekil Adem Tatlı ile Turhan Alçelik’i vekil yapmaya yetebildi. CHP ise Bülent Yener Bektaşoğlu’nu Meclis’e göndererek tek vekilliğini muhafaza etti. 

Gümüşhane’nin toplamda iki vekili var. Geçen son 3 dönem her iki vekil de AKP’den seçiliyordu. Bu seçimde, vatandaşın 3 dönem belediye başkanlığı yapmış MHP’li Mustafa Canlı’yı tercih etmesiyle tablo değişti. AKP iki vekilden birisi kaybedip 3. defa Kemalettin Aydın’ı TBMM’ye gönderirken, kazanan Mustafa Canlı’lı MHP oldu. 

Ordu, 2011 yılındaki seçimden sonra nüfusunu artırıp büyükşehir olmasına rağmen vekil sayısı 6’dan 5’e düştü. 24. Dönem’de Ordu’da AKP’nin 5, CHP’nin ise 1 vekili vardı. Başbakan adayı olarak lanse edilen Numan Kurtulmuş’un liste başı olduğu Ordu, bu seçimde bir de oy kaybedip 3’de kaldı. Bir vekilini CHP’ye kaptıran AKP’den Meclis’e,Numan Kurtulmuş, Oktay Çanak ve İhsan Şener ikinci defa seçildi. CHP ise oylarını yükselterek Ankara’ya eski belediye başkanı Seyit Torun ile Mustafa Adıgüzel’i gönderiyor.

Rize’de AKP’nin oy oranları 4 bin kadar düşmesine rağmen vekil sayısı değişmedi. AKP yine Meclis’e 3 vekil gönderiyor. AKP'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi, 60. Hükümet'in Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 61. Hükümet'in Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra göreve gelen Davutoğlu Başbakanlığındaki 62. Hükümet'in kabinesinde yer almamıştı. Partinin 3 dönem kuralına takılan Yazıcı ile Nusret Bayraktarbu seçimde aday gösterilmemişti. Eski vekil Hasan Karal ile AKP eski il başkanı Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak, Rize’yi Ankara’da temsil edecek.

Artvin’de de tablo değişmedi. Önceki dönem olduğu gibi 1 vekil AKP’den, 1 vekil de CHP’den Ankara’ya gönderiliyor. Hatta, vekiller bile değişmedi. Bir önceki dönemin vekilleri, AKP’den İsrafil Kışla ve CHP’den Uğur Bayraktutan seçildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ