Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatlarında 24.06.2014 tarihinde yapılan değişikler üzerine getirilen zorunlu yer değişikliği rotasyon uygulamasının yürürlüğe girmesi sebebiyle bu değişikliklerin Eylül 2014 te işlemlerinin tamamlanmasının istenmesi üzerine bu ani sosyal ve çevre değişikliğine hazırlıksız yakalanan Diyanet çalışanları sayıları az olmasına rağmen büyük bir şok yaşamış bir kısmı da bunalıma girmiştir.

Diyanette Rotasyon uygulamaları ile yaşanan sosyal çevre ve konum değişikliklerinden oluşan sıkıntılar ve zorlaştırılan nakil işlemleri ile Din görevlilerinin hayat şartlarının bu ani değişiklikleri Diyanet çalışanlarının en önemli gündemi ve karabasanı olmuştur. Böyle sıkıntılı bir gündemle bunalan din görevlileri karşılaştıkları sonuçların kendileri ve ailelerince hazır olmaması ölüm ve göz yaşı getirmiştir.

Mersin Mut ilçesi Yukarı Köselerli mah. Hacı Mehli camii İmam-Hatibi iken rotasyon sebebiyle aynı ilçe Çortak köyüne tayini çıkartılan Gülhan Boru; Yeni görev yerinde ikamet edecek yer olmaması sebebiyle ailesinin sosyal imkan ve çevresinin bozulması ve buna çare bulamamasından dolayı girdiği bunalım sonucu hayatına son vermiştir.

Sorunlara ve olaylara daha akılcı ve müşfik yaklaşacağı kanaati hâkim olan Akademisyen Diyanet yöneticileri, uygulamaları ile kendilerinden beklentileri boşa çıkarmıştır. Ben her şeyi çok iyi bilirim tavırları diyalogdan ve istişareden kopuk uygulamalar maalesef Diyanet çalışanlarının şevkini ve ümitlerini kırmıştır. Diyanette emeği hiçe sayan yaşanan sevgisiz çalışma hayatının da sorumlularıdır.

Soruyoruz sosyal hayatta bu kadar hızlı bir değişikliği insanlar kaldırabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının görevlilerinin hayatını olumsuz etkileyecek rotasyon uygulamasını bu kadar acilen hayata geçirmesinin hangi meşru ve faydalı gerekçesi olabilir !. Bu hocamızın canının vebalini kim nasıl ödeyecek, Geride bıraktığı gözü yaşlı ailesinin acısını kim dindirecek ve ahını kim durduracak!

Diyanet İşleri Başkanlığı rotasyon uygulamasını İl Müftülüklerinden kısa zamanda gerçekleştirmesi talimatı ile yaşanan bu ölüm hadisesi vicdanları sızlatmış ve görevlilerin görev aşkını ve psikolojisini bozmuştur. Kutlu doğum haftasındaki kutlama temaları olan Merhamet, Paylaşım, kardeşlik insanlık onuru ve samimiyet ifadeleri sosyal dengeleri bozan bu ani uygulamalar ile bu güzel duygular anlamını kaybetmiştir. Bir insanın ölümünü kâinatın ölümü gibi değerlendiren bir anlayışın temsilcisi Diyanetin görevlilerine karşı bu ani ve empatiden uzak uygulaması ile karşılaşılan bu üzücü hadiseyi nasıl izah edecektir. Yaşanan bu müessif olayı vicdanlarına nasıl anlatacaklar.

Diyanet İşleri Başkanlığından yaşadıkları sıkıntılarını içine atarak bunalım içinde hizmet sunan Din görevlilerinin problemlerini dikkate almalarını, buna dair müşfik ve kolaylaştırıcı uygulamaları ile sevgi ve ilgi göstermelerini bekliyoruz. Bununda takipçisi olacağız.

Hayatını kaybeden sendikamız üyesi Gülhan BORU kardeşimiz ve meslektaşımıza Cenabı Allah’tan rahmet kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Halil İbrahim Öksüz

 

Editör: HABER MERKEZİ