Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek öğretim yılında okutulacak Tarih, Fizik, Kimya,Biyoloji, Yabancı Dil derslerini 11 üniversitede görevli 25 akademisyenle birlikte hazırladı. Yenilenen İlköğretim programlarının da akademisyenlerle birlikte yeniden ele alınması kararlaştırıldı. Milli Eğitim ve YÖK ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir işbirliği yaptı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında ilk kez kapsamlı bir işbirliği yapıldı ve gelecek öğretim yılından itibaren okutulacak lise 9. sınıf ders kitapları programları değiştirildi. Daha önce değiştirilen İlköğretim programlarının da yine üniversitelerle işbirliği yapılarak yenilenmesi kararlaştırıldı.

Tarih, Fizik, Kimya, Biyoloji, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce ve Fransızca) derslerinin 9. sınıflarına ait öğretim programlarında yapılan köklü değişiklik, Talim ve Terbiye Kurulu'nun da onayından geçti. 10, 11 ve 12. sınıflara ait öğretim programlarında yapılacak değişikliklerin de bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlandı. Böylece 2008-2009 öğretim yılından itibaren bu derslerin öğretim programlarının uygulanmasına 9. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak başlanacak.

11 ÜNİVERSİTEDEN 25 AKADEMİSYEN
“Öğretim programlarını yenileme çalışmalarına başlarken olabildiğince çoklu, çeşitli üniversite ve akademisyen katkısı almaya çalışıldığını belirten Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan, Abant, Ankara, Bahçeşehir, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Kırıkkale, ODTÜ, Pamukkale, Yeditepe, 9 Eylül üniversitelerinden 25 akademisyonenin çalışmalara katıldığını söyledi. Yeni program hazırlıklarında 15’i profesör, 4’ü doçent, 6 yardımcı doçent görev yaptı.

SON SÖZ ÖĞRETMENİN
Program taslaklarının akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanmasından sonra değişik illerde branş öğretmenleriyle toplantı yapıldı. Kurul Başkanı İrfan Erdoğan, ilk kez uygulanan çalışma yöntemini şöyle anlattı:
'Toplantılarda mevcut öğretim programları hakkında uygulayıcıların görüşleri ile taslak öğretim programlarının karşılaştırılmasını istedik. Ortaya çıkan bilimsel, mantıklı, kabul edilebilir görüş ve öneriler dikkate alınarak bunların öğretim programlarına yansıtılması sağlandı. 20 yılı aşkın bir süredir ortaöğretimin fizik, yabancı dil gibi bir çok alanında programlar yenilenmemişti. Çalıştıkları alanda uzmanlığı kabul görmüş olan akademisyenlerle eksik olan yenileştirme çalışmalarını yaptık.'

İLKÖĞRETİMDE DE YAPILACAK
Yenilenen ilköğretim programını da akademisyenlerle birlikte gözden geçireceklerini belirten Kurul Başkanı Erdoğan, 'Aklın ve bilimin ışığında tespit ettiğimiz sorunlara neşter atacağız. Programları geliştirme ve daha sonra da revizyon çalışmaları esnasında kimin, nasıl katkı sağlayabileceğini öğrenmiş olduk. Talim ve Terbiye Kurulunda uzmanlıklarından yeterince yararlanılamayan kadrolarımızın katkılarıyla çalışacağız. Öncelikle Türkçe, Teknoloji ve Tasarım, Matematik gibi derslerin programlarını yeniden gözden geçireceğiz' dedi.

hurriyet


Editör: HABER MERKEZİ