Trabzon’da 48. TÜBİTAK Yarışmaları'nda dereceye giren öğrenciler eserlerini Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sosyal Tesisleri’nde sergiledi. 

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, projelerin yer aldığı standı ziyaret ederken öğrencilerin göstermiş oldukları başarılarıyla gurur duyduklarını söyledi. Stantta Trabzon Araklı ilçesi Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Karadeniz'in hırçın dalgalarından enerji üretmek için geliştirdikleri proje ilgi çekti. Öğretmen Fatih Güngör danışmanlığında öğrencilerden Furkan Karataş ve Oktay Akyel tarafından geliştirilen projede, dalgaların yükselmesi ve alçalması sayesinde bu hareketlerinin mekanik enerjiye dönüştürdüğü belirtildi.

Öğrencilerden Furkan Karataş, sistemi şu şekilde anlattı: “Dalganın yüzeyinde yüzen bir dubanın yükselmesi ve alçalması hareketinin mekanik olarak devir hareketine dönüştürülmesi ve bu devrin jeneratöre aktarılarak enerji elde edilmesi sağlanmaktadır. Sistemde birden fazla duba kullanılarak çarkın dönme hareketinin sürekli olması sağlanır ve jeneratör enerji üretimine devam eder. Duba aşağı yukarı indiğinde dubaya bağlı alandaki mandal çarkın üzerinden aşarak hareket eder ve çarkı etkilemez. Duba yukarı hareketinde mandal çarka takılır ve çark bağlı olduğu mili dönüştürerek jeneratörü çalıştıracak olan çarkları döndürür ve enerji elde edilmiş olur” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ