Dilek ASLAN

Kutup yıldızları derneği Yahya Tavukçuoğlu desteği ile yapılan sağlık taramasında çocukların doğal yiyeceklerden uzak oldukları bildirildi.

İkizdere ve Kalkandere ilçelerinde Rize valiliği Koordinasyonunda Yahya Tavukçuoğlu ve eğitim ve kültür vakfı sponsorluğunda, Kutup Yıldızları Derneği gönüllü doktorlarınca yapılan sağlık taramalarında çocuklarda dış çürükleri ve dış hastalıklarının yaygın olduğu ayrıca 7–8 yaşlarında çocuklarda karaciğer yağlanması belirtilerine rastlandığı bildirildi.

Verilen bilgiye göre çocukların beslenme alışkanlıklarının bozuk olduğu ve kantinlerden hazır gıda alınmasından hastalıkların oluştuğu bildirildi. Raporda doğal gıdadan uzaklaşan çocukların Cips, yağda kavrulmuş patates. Çikolata, Şekerlemeler gibi besinler aldıkları bu nedenle dış çürümeleri ve karaciğer yağlanması ve benzeri hastalıklara yakalandıkları bildirildi.

Raporda bazı öğrencilerin görme bozukluklarının ileri düzeyde olmasına rağmen gözlük kullanmadıkları bildirildi. Rize valiliğinden verilen bilgiye göre okullarda sağlık ekipleri kurulacağı her sınıf öğretmeninin sağlık kurulunda olacağı ayrıca sınıflarda sağlık temsilcisi öğrencilerin bulundurulacağı sağlıksız gıdalardan öğrencilerin uzak tutulması kararlaştırıldı. Valilikçe sağlık taramasının devam etmesi kararı alındı.

Büyükler daha dertli

Büyüklerde yapılan sağlık taramalarında ise Kadınlarda en çok; üst solunum yolları, romatizmal hastalıkların yanında BOYUN-BEL FITIĞI, Mide Hastalıkları, Ayak Bileği Kireçlenmeleri, Böbrek Taşı gibi hastalıkların belirgin olduğu görüldü.

Verilen bilgiye göre Boyun-Bel fıtığının ve Ayak bileği kireçlenmesinin kadınların yaşam koşullarından kaynaklandığı düşünülmekte. Özellikle boyun ve bel fıtığının kadınların bilinçsizce çay kufe ve torbalarının sırtlarına yüklemeleri, çay toplarken bellerini aktif kullanmaları etkili olduğu belirtildi..

Aynı şekilde; çay tarlaları eğimli arazide ve yağmurun etkisiyle, ıslak topraklarda çay toplarken ayağın kayması sonucu ayak bilekleri burkulmaktadır. Her ayak burkulmasında, kırçal damarlar zarar görmekte, kan ile beslenemeyen bilek kireçlenmektedir. Bu konuda kadınlarımızın fizik-tedavi uzmanlarına başvurarak ayak-bilek kemiklerini kontrolden geçirmeleri gerekir. Denildi.

Editör: HABER MERKEZİ