CHP'li milletvekilleri, Rize İdare Mahkemesi’nde görülen “Artvin Cerattepe” davasına destek vermek için Rize’ye geldiler.

Artvin’in Cerattepe mevkiinde çevrenin zarar göreceği gerekçesi ile altın çıkartma çalışmalarının engellenmesi amacıyla 26 Eylül 2013 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nde açılan “ÇED olumlu kararı” iptal davasının bugün karara bağlanması öngörülüyor.

Davaya destek vermek için Artvin’den birçok çevreci Rize’ye gelirken, Rize’ye gelenler arasında; CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP Ankara Milletvekili Mahmut Tanal da yer aldı.

CHP'Lİ VEKİLDEN 'HAZİRAN AYINDAN İTİBAREN TÜRKİYE'NİN YENİ BAŞBAKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU OLACAK' İDDİASI

Milletvekilleri dava öncesi CHP Rize İl Başkanlığı binasında basın ile bir araya geldiler. Burada söz alan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Haziran ayından itibaren Türkiye’nin yeni Başbakanının Kemal Kılıçdaroğlu olacağını iddia ederek “Türkiye bugünden itibaren seçim sathına girmiştir. Parlamento fiilen Haziran ayına odaklandı. Haziran ayı Türkiye için öneli bir dönem noktası olacak. Buradan söylüyorum. Lütfen herkes not alsın. Telefonumu da vereceğim yarın bu sözlerimi bana hatırlatsınlar. Haziran ayından itibaren bu ülkeyi Cumhuriyet Halk Partisi yönetecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nu Başbakan yapacağız. Bunu sizleri rahatlatmak için söylemiyorum. Türkiye’de önümüzdeki günlerde öyle konjonktürel gelişmeler olacak ki; elimizde araştırmalar var, sonuçları var. İlk olarak AKP belli bir bandın altına inmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanını Haziran ayında Başbakan yapacağız” dedi.

CHP Milletvekili Melda Onur ise yaptığı açıklamada çevre hakkının insan hakkından ayrılamayacağını ifade ederek “Doğayı koruma adına vahşi kapitalizme karşı bir mücadele veriliyor. Biz de burada bugün bunu takip etmek, duruşmayı izlemek ve destek olmak için geldik. Ben de bir çevre komisyonu üyesi olarak zaten kendi alanım olduğu için, aynı zamanda bir Karadeniz Çevre Sorunları çalışması hazırlıyoruz. Bu dava bunun için önemli bir tanıklık olacak. Çevre hakkı insan haklarından ayrılan bir şey değildir. Çevre hakkı bir yaşam hakkıdır” şeklinde konuştu.

CHP'Lİ VEKİLE UĞUR BÖCEĞİ

Onur’un konuşması sırasında saçına konan uğur böceği dikkat çekti. Onur, saçından aldığı uğur böceğinin zarar görmemesi için itina gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Mahmut Tanal ise yaptığı açıklamada, siyasi iktidarların kısıtlanması gerektiğini savunarak, “Bir ülkede; eşit, serbest, adil ve periyodik olarak seçimlerin olması lazım. Anayasanın üstünlüğünün olması lazım. Bugün devleti idare edenler 'Anayasa bizi bağlamaz' diyor. Temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olması lazım. Güvence altına alan mahkemelerde bizi bağlamaz diyorlar. Siyasi iktidarın sınırlandırılması lazım. Eğer bir ülkede siyasi iktidar sınırlandırılmıyorsa o ülkenin gideceği yol dikta rejimdir. İktidarı eğer sınırlandırmazsanız; yozlaşır. Çünkü güç yozlaşır. Mutlaka ve mutlaka denge sağlanmaz ise iktidarın kaçınılmaz hastalığı yozlaşma hastalığıdır. Türkiye’nin geldiği konum budur” ifadelerini kullandı.

Editör: HABER MERKEZİ